Na dan, 29. rujna, kad se Bjelovar prisjećao stradalih u hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu, poglavito 149 nevino poginulih branitelja i civila, u Beogradu je uz nazočnost predstavnika najviših državnih institucija, predstavnika Vojske Srbije i brojnih građana otkriven spomenik ratnom zločincu majoru Milanu Tepiću, kojeg su Srbi proglasili i posljednjim „narodnim herojem“ Jugoslavije.

Ovaj srbijanski monstrum, poginuo je u Bjelovaru, 29. rujna 1991., kad je kao pripadnik zločinačke JNA (s crvenom zvijezdom petokrakom na čelu), branio tamošnju kasarnu, odnosno skladište municije na području „Barutane“, gdje se danas nalazi spomen područje. Vojnici JNA toga su dana sa svim mogućim naoružanjem pucali, rušili i ubijali po ulicama ovoga grada, a kad se Hrvatska vojska i policija približila njihovom skladištu oružja – Tepić ga je digao u zrak, kojom prigodom je i sam poginuo. Nije želio da oružje i municija dođe u „ustaške“ ruke. Uz to je imao namjeru da „potuče“ što veći broj hrvatskih branitelja i civila. Tada je smrtno stradalo 11 Hrvata, a više ih je lakše ili teže ranjeno.

Za ovo „herojsko djelo“, kako su ga nazvali u Srbiji, koja je bila agresor na Republiku Hrvatsku, „Tepiću se zahvalio čitav srpski narod“! Uz to je, prigodom otvorenja spomenika, rečeno da se time odaje „zasluženo priznanje junaku koji to zaslužuje“ i da je tim svojim činom „otišao u legendu“. Ovog majora usporedili su sa resavskim vojvodom Stevanom Sinđelićem, a ulice i trgovi u više od 20 gradova u Srbiji i Republici Srpskoj nose njegovo ime.

Dakle, ponovno ista pjesma. Dok hrvatski narod kao žrtve obilježavaju sjećanja na srpske i ine zločine u Domovinskome ratu, usred Beograda – slave. Za otkrivanje ovog spomenika znalo se iznimno dugo, pa je  pitanje: što je hrvatska diplomacija poduzela da se  ne dogodi ovaj sramni čin, tim prije što Srbi čim vide crnu majicu i slovo „U“, kao na majici košarkaša Cedevite, žustro protestiraju i u svemu tome vide buđenje ustaštva, fašizma i slične gluposti. Zbog čega se u povodu ovog incidenta ne opozove hrvatski veleposlanik u Srbiji, zbog čega nije odmah Vladi Republike Srbije upućena prosvjedna nota, kako su to Srbi uradili prigodom javnog paljenja četničkih Novosti u Zagrebu?

Gdje su sada tzv. civilne udruge, gdje su pupovci, teršeličke, pusići i drugi, gdje su  tzv. hrvatski nezavisni (srpski) mediji, ekstremni ljevičari da ne podignu buru, barem takvu kakvu su priredili u svezi odgode „Noći kazališta“?

Kad će visoki hrvatski političari ubuduće odlaziti u Beograd bojimo se da će prije bilo kakvih aktivnosti biti prisiljeni zapaliti svijeću i položiti vijenac podno spomenika ovom okorjelom srbijanskom ratnom zločincu!

Ne, ovo se ne može tolerirati, tim prije što nas u svezi ovakvih i sličnih srbijanskih skandala hrvatska tišina  – ubija!

Osim toga, Pupovac je nedavno rekao da je „očito da za Srbe nema mira u Hrvatskoj“, a ima li ga za Hrvate u Srbiji, tim prije što to nije ništa drugo nego zastrašivanje naših građana, prije svega, u Srbiji!

 

Mladen Pavković