Nakon što su hrvatskom branitelju i jednom od najpopularnijih hrvatskih pjevača Marku Perkoviću Thompsonu i službeno zabranili pjevati u Mariboru, čuđenju nema kraja! Čak je i srbijanski ministar Aleksandar Vulin izjavio da je i on bio taj koji je doprinio ovom sramotnom činu.

Svima onima koji zabranjuju koncerte ovog pjevača iznimno smetaju hrvatske zastave, ali i njegova brojna publika koja voli – Hrvatsku. U svakom slučaju Srbi su ti, od Hrvatske, Švicarske do Slovenije koji svojom „goebbelsovom“ propagandom žele (i uspjevaju!) rušiti njegove nastupe, proglašavajući ga, kao taj srbijanski ministar, da je „ustaški pjevač“ i da iz njegova nastupa i njegovih pjesama izlazi samo mržnja prema srpskom narodu, koji je na žalost bio i agresor na Republiku Hrvatsku. No, sve njegove pjesme posvećene su domu, domoljublju i Bogu. Istina, u pjesmi „ Bojna Čavoglave“, koje se Thompson ne želi odreći, a i zašto bi kad je nastala i slobodno se pjevala tijekom Domovinskoga rata i na određeni način postala „himna“ hrvatskoj borbi za slobodu, pjevač izgovara „Za dom – spremni!“. Sa tim pozdravom (zar smo zaboravili?) HOS-ovci su ratovali i ginuli baš protiv njih – Srba, kada su oni klali, masakrirali i protjerivali Hrvate iz – Hrvatske! Ne, to se ne može zaboraviti. Taj pozdrav nema nikakve veze s onim iz II. svjetskog rata. Naime, to bi isto tako bilo da se na taj način svi Srbi zbog agresije povezuju s fašističkom Njemačkom, Italijom ili Japanom.

Sada ovog pjevača i javno brani hrvatski politički vrh. Nije im jasno što se to dogodilo u Mariboru. A sve je počelo, a gdje drugdje, nego u Hrvatskoj! Prvo su ga ponizili i zabranili Hrvati, odnosno srbijanske ulizice iz Pule (2008.), ne dozvolivši mu da ima koncert u tamošnjoj Areni, gdje su već nastupali i „svi“ srbijanski, čak i „četnički“, pjevači. Tada je tadašnji hrvatski politički vrh (na čelu sa sramnim i žalosnim Mesićem) itekako bio upleten u ovu nesvakidašnju aferu. Thompson je zbog toga i tužio Grad Pulu, ali je i taj spor izgubio. I oni, kao i Slovenci, ne žele „ustaškog pjevača“!

Dakle, sve oko Thompsona nije počelo negdje drugdje, već tu, u – Hrvatskoj, a ono što je najžalosnije i neshvatljivo ta zabrana njegova nastupa u Puli traje i danas!

Predsjednik hrvatske Vlade i predsjednica države ovog su puta ipak reagirali, a ako ništa drugo, postavili pitanje slovenskim kolegama – zašto?

Bilo bi dobro da sada u korist Thompsona reagiraju i u Gradu Puli, tj. da se tamo dozvoli njegov nastup, pa da „cijeli svijet“ vidi i čuje što to zapravo izvodi ovaj pjevač. Taj bi koncert u tamošnjoj Areni (još ovog ljeta) možebitno trebao biti i pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice, koja je ionako jednom izjavila da sluša njegove pjesme.

A Srbi, osobito ministar Vulin, neka se i dalje pjene.

Svima njima, zamislite, smeta i jedna od najljepših hrvatskih pjesama „Lijepa li si“, a kako im onda neće ona koja je nastala u vrijeme najžešće srbijansko-četničke agresije!

Nego, sjeća li se itko što su Srbi, kao agresori, pjevali u vrijeme hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata?

„Slobo, šalji nam salate, biće mesa, klat ćemo Hrvate!“

 

Mladen Pavković