Jedan od najljepših hrvatskih trgova, Trg maršala Tita, nalazi se usred Zagreba! Sve više ljudi želi da se taj trg ipak drugačije zove, a ne po komunističkom vođi i jednom od najvećih masovnih ubojica nakon II. svjetskog rata. 

Kažu: Tito je imao i dobrih strana! A tko ih nema? No, njemu se ne „sudi“ zbog dobrih, već onih loših, od Bleiburga, Hrvatskog proljeća, do protjerivanja i ubijanja, pretežno Hrvata, pa čak i bez suda i suđenja. Da je ostao živ do 1990. možebitno bi prošao kao Ceausescu u Rumunjskoj (koji je također imao i dobrih strana).

Međutim, u cijeloj toj priči oko zagrebačkog trga najspornije je (ako to već „oni“ žele) što se ne naziva Trg Josipa Broza, već Trg maršala Tita! A tko je bio maršal Jugoslavije? Maršal Jugoslavije je bilo najviše vojno zvanje u SFR Jugoslaviji koje je uvedeno na Drugom zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu 29. studenog 1943. te dodijeljeno Josipu Brozu Titu (čujte sad ovo!) -  za genijalno rukovođenje operacijama Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije, i za sposobnost i ustrajanost koju je pokazao u njenom stvaranju i vojničkom i političkom dizanju.

Za vrijeme postojanja SFRJ zvanje maršala Jugoslavije nosio je jedino Tito kao predsjednik SFRJ i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga SFRJ!

Nu, dobro. A protiv koga smo se mi tijekom hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata borili? Osim protiv srbijanskog i inog agresora i protiv - Jugoslavenske narodne armije (JNA), koju   je osmislio i bio njezin vođa sve do smrti – Josip Broz Tito!

To drugim riječima znači, da smo se borili i protiv  „maršala“ te i takve vojske, koja je također bila agresor na Hrvatsku, Sloveniju, BiH i Kosovo!

Ne može  onda jedan trg, i to jedan od najljepših, nositi ime po nikakvom maršalu JNA!

To bi isto ili slično bilo da u nekom njemačkom gradu nazovu trg po nekom njemačkom maršalu koji je služio vojsku na Hitlerovoj strani, a koji je posve sigurno imao i dobrih strana.

Dakle, jedno je maršal Tito do 1945., a drugo maršal Tito od 1945, iako neki misle da je maršal neprijateljske vojske iz Domovinskoga rata – jedno te isto!

 

Mladen Pavković