Međunarodni dan žena, 8. ožujka, i ove se godine proslavlja – relativno na veliko! Predsjednik Vlade RH u svojoj čestitci uz ostalo ističe da se „uspjeh svake zajednice očituje u uključenosti i ravnopravnosti žena u svim aspektima društvenog života, a ravnopravnost žena i muškaraca temeljna je vrijednost ustavnog poretka Republike Hrvatske“.

Tome se stvarno nema što dodati.

Međutim, kad već obilježavamo Međunarodni dan žena u prvom se redu trebamo sjetiti i majke koje su izgubile svoje sinove, kćeri i najbliže tijekom hrvatskog oslobodilačkog Domovinskoga rata. Tko na 8. ožujka uopće i spominje žene koje su dale izniman obol u stvaranju slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države?

Taj dan u nas se uglavnom pretvorio u „dan muškaraca“, kad se „u to ime“ jede i pije, pleše i zabavlja. A zaboravlja se pravi i istinski smisao ovoga dana.

Stoga, drage majke koje ste stradale u srbijanskoj i inoj agresiji, na ovaj ili onaj način, – sretan Vam Međunarodni dan žena! Vi ste za ovu i ovakvu Hrvatsku manje-više dale sve što ste imale, pa čak i živote svojih najbližih.

Žalosno je i jedno da vas se i na ovaj dan malo tko sjeti i zahvali vam za vašu borbu koja nikada neće prestati!

 

Mladen Pavković