Svojevremeno se na jednoj komercijalnoj televiziji prikazivala serija. Bila je to parada likova izmišljenih slučajeva, lažnih odvjetnika i lažnog sudca. Kao na traci redali su se slučajevi, rastava brakova, prouzočeni prevarama, fizičkim nasiljem, lošim odnosom prema djeci itd. Odnos prema ženama u mnogim slučajevima ravan prvobitnoj zajednici-samo nedostaje toljaga.

Vratimo se u 2017. godinu. Datum je 26. siječnja, mjesto zbivanja Sabor RH. Tema Izmjena Zakona o ravnopravnosti spolova. Za saborsku govornicu dolazi saborska zastupnica Irena Petrijevčanin-Vuksanović. Gledam što se događa i nevjerujem. Predsjednik Sabora RH gdin Božo Petrov, mijenja izraz lica i prije je nego saborska zastupnica počela govoriti. U nekoliko slijedećih minuta saborska zastupnica govori, predsjednik sabora govori-izriče opomenu Ireni Petrijevčanin-Vuksanović, iz razloga što se ne pridržava teme za koju se javila.

Dragi gospodine Petrov! To što ste učinili, zove se sindrom ostavljenog muža! Nije ovdje bitno što je tema i što se govori. Ovdje je problem tko govori.

 Iako će mnogi reći da naš narod sporo pamti i brzo zaboravlja, u mom slučaju nije tako. Prisjećam se Izbora za Sabor RH 8. 11.2015. godine. Upravo je dva tjedna poslije objavljeni su konačni službeni rezultati izbora za Sabor RH i između ostalih gospođa Petrijevčanin postala je saborska zastupnica izabrana u I izbornoj jedinici sa liste MOST-a. Mnogi kao što rekoh zaboravili, ali ja se jako dobro sjećam što se od tada pa do formiranja Sabora i Vlade događalo.  Gospođa Petrijevčanin iz sebi znanih razloga zajedno sa gospodinom Prgometom, ostavlja Most (ili MOST njih)  i nastavlja saborsko putovanje u svojoj režiji i režiji gospodina Prgometa. Kao što znamo ne traje dugo, vlada pada, novi su izbori, a ovaj put bivši MOST-ovci imaju poziciju s koje puno lakše ulaze u Sabor sa liste HDZ-a. I gle, nakon svih pregovora, dogovora, HDZ ponovno ima istog koalicijskog partnera,a to je MOST. I gle ponovo, dragi gospodin Petrov i njegovi bivši dragi kolege ponovno su u koaliciji!

No, Petrijevčanin i Prgomet, vjerojatno nastavljaju živjeti u sadašnjosti, ali gospodin Petrov svojom reakcijom dokazuje i pokazuje da nije niti oprostio niti zaboravio! Ničim gospođa saborska zastupnica nije mogla predsjednika Sabora izazvati na reakciju koja je uslijedila. Tako smirena, tiha, odmjerena. Tim više što smo u nazad od početka zasjedanja ove saborske sjednice imali priliku nagledati se scena nepoštovanja Poslovnika o radu Sabora RH, svađa i trvljenja skoro svih sa svima, neustajanja saborskog zastupnika pri intoniranju himne, izbacivanja-iznošenja saborskih zastupnika iz sabornice RH.

Eklatantantni  primjeri nepoštovanja žena u Saboru RH, odnosno omalovažavanje od muških kolega desili su se u nekoliko navrata:

-Vladimir Šeks počastio je kolegicu iz suprotnog političkog tabora, groznom rečenicom seksističkom do boli: rekao joj je da se drži pristojnosti, kao što se drži plesa oko štange! UŽAS!

-Marini Lovrić-Menzel bivši župan je rekao kako ona može postati županica, samo ako se uda za njega! Može li gore? O, može može!

-„Manje pričaj, više rađaj“ rekao je Vice Vukojević, Đurđi Adlešić; i za kraj

-2009. godine Vladimir Šišljagić, obraćunao se s Jadrankom Kosor slijedećim riječima:““Nisam od ministrice obitelji koja je rasturila četiri braka očekivao da dijeli lekcije”.

Gospodin Petrov, zaparavo nije rekao ništa, osim što je Ireni Petrijevčanin-Vuksanović, izrekao opomenu i oduzeo, pa vratio riječ zbog ničega, no vrlo mi je žao što je gospođa bila okrenuta leđima i nije mogla vidjeti. Žao mi je da im se nisu mogli sresti pogledi, da gospođa saborska zastupnica vidi munje i gromove koji su sjevali iz očiju gospodina Petrova.

Gospodine Petrov, pa vi ste psihijatar! Stručnjak za liječenje mentalnih bolesti, odnosno zaštitu duševnog zdravlja! Nevjerojatno je da ni danas niste u stanju suspregnuti ljutnju vidjevši gospođu Petrijevčanin. Pa, kako ćete liječiti nekog drugog, ako niste u mogućnosti posložiti svoje duševno zdravlje.

Kao što rekoh na početku: Dragi predsjedniče Sabora! Nakon vašeg reagiranja pred mojim očima prošla je jedna strašna slika: Vi sa toljagom u ruci, udarate gospođu saborsku zastupnicu i za kosu je vučete van iz sabornice!

BRRR, sva sreća slika je vrlo brzo nestala ispred mojih očiju. No, nažalost, ostao je gorak okus u ustima!

 

Anđelko Jelićić