Ima li razlike u srbijanskoj politici u njih u Srbiji i srbofilskoj politici u nas u Hrvatskoj od 1894. do danas? Nema! A to se lako dokazuje i člankom pravnika Milana Kerdića u tjedniku ''Posavska Hrvatska'' od 17. studenoga 1894. Toga autora trebaju dobro poslušati i vlast i svekoliki puk u našoj domovini.

Njegovo štivo objavljujemo u cijelosti!

'' Milan Kerdić, Hrvati, budite samo za Hrvate

U prijašnje vrieme još kako tako, ali u današnje nisam se sastao s pravoslavnim, koj nebi bio mrzitelj Hrvatah i svega što je hrvatsko. Tim svojim fanatizmom i nesnošljivosti ono postizuju, da im se Hrvati na mnogih mjestih što iz straha radi njihove podle drzovitosti, što iz miroljublja i dobrijanstva uklanjaju, a prečesto na uštrb ne samo Hrvatstva, već i na uštrb materijalni. S toga biva da su obično pravoslavni ''Nadri Srbi'' * slobodnih ruku, pa rade što ih je volja, puštajuć da se Hrvati mrgode kako ih volja – na samu.

Gdje pravoslavnih nadri Srbah samih ima, ili gdje su u većini, tu Hrvatu mjesta nema, tu će sve službe, svu zaslugu, sve probitke što ih u općini ima, samo nadri Srbi uživati, Hrvati su raja, to mogu sretni biti, ako ih u miru ostave i ne napastuju. Nu i u mjestih i u obćinah gdje nisu u većini svojim načinom postizavaju da se njihovi ljudi u službe proturaju, pače i u obćinah gdje ni nadri Srba nema ili ih vrlo malo ima, bez nadri Srba ne može biti. I tu će biti ili bilježnik ili načelnik ili blagajnik ili ovrhovitelj pisar nadri Srb. Bio što bio on se tu zna tako vladati da ga se sve boji i da mu se sve uklanja. Izprva su takovi Srbi krotki, ponizni, ali ne za dugo. Čim se malo udome, već se u njih opaža prava im opaka ćud, dok se sasvim ne pokažu tko su. Tada jao si ga Hrvatu i Hrvatstvu. U Slavoniji Hrvatom naglasujuć vele Slavonci ili im za porugu posprdno vele Horvat, sebe pako i svoje uviek izazovno Srb.

Jao si ga seljaku ili zanatliji, ko bi se pred takovim nadri Srbom nazivo Hrvatom!Tomu bi uz najprostije izraze dokazivao, da Hrvatah neima, da su to prosjaci, divljaci, u Slavoniji da ima samo Srbah i Slavonacah, ako tu pako koj Hrvat ima, taj da se amo dotepo kao gladuš, prosjak (kao valjda Srbi iz Srbije. Op. slagara), pak ti siromaka mota, da ga sve znoj probija. Nu, na samo to kada se ovakav nadri Srbin u obćini ugnjezdi, gdje i kako može šikanira siromaka koj nije njegove vjere ili se Srbom priznati ne će. I to sve čine na očigled onih dobročinah čijom pomoći su se hrvatskog krušca domogli. Dođe u obćinu s pet šljiva u prnjavoj maramici, potlam si pokupuje zemljah i kuće i postade pašom onih koji ga utoviše.

Doista zadnje je vrieme da i Hrvati progledaju i da isto činimo, što i Srbi čine. Lukavi Bude nije jedanput kazao , da su Hrvati mlitavi dobričine. Oni će slozi za ljubav i korbač ljubiti, kojim ga drugi biju. Zar to nije sprdnja? Nebi li bilo vrieme da se u nadri Srbe ugledamo? Kojemu Hrvatu u Sriemu ili negdje gdje većina pravoslavnih ima ruže cvatu? Može li Hrvat tamo do najmanje službe u svojoj zemlji doći? Dodje li pako do nje, zar ga ne napastuju tako dugo, dok sam ne otide. Nadri Srba iztjerati ne možeš, jer neima bo stida u obraza.

Hrvati, ugledajte se u nadri Srbe. Radi mira, reda i rada činite isto što i kvazi Srbi rade. Osviestite se već jednom, ne budite uviek ludi mlitavi dobričine. Hrvatu neima mjesta medju Srbi, ne dajte ni vi u svom kolu mjesta nadri Srbu. Imate li birati ili odlučivati, napustite ni blizu nadri Srba, jer će vaš kraj trovati, uznemirivati, škoditi vam gdje god može. Poznam mnogo vrlo dobrih Hrvatah koji će za hrvatska prava kao lavovi boriti, koji će budućnost i imetak u tu svetu stvar žrtvovati, ali su u pitanju nadri Srba – Slavosrbi (današnji srbofili, Napomena B.R.)! Da se ne zamjere, da tobož pokažu neku pravednost, da se smiluju nadri Srbu radi obitelji, radi dječice njegove, da mu kruh zadrže – zapostaviti će Hrvatu i birati Srbu. Pogledajte, molim vas, u imenik obćinskih činovnikah požeške samo županije, gdje je samo polovica pučanstva pravoslavnih, a sve je u obćini nadrisrpsko. Da se ne boje oblasti, nadri Srbi na obćine već pisali ''Srbska Obćina'' kako su neki učiniti htjeli, prem u tih mnogih obćinah rek više nepravoslavnih ima nego pravoslavnih. Gledajte obćine redom, pa ćete i ondje gdje posve malo ili nimalo pravoslavnih neima bar pokojeg Srba naći. A ti kada su se do kože Hrvata dovukli, znadu se tako ugnjezditi, upiliti i usisati da ih se ne da više riešiti. I kada vide da su dolijali, da je sva obćina proti njima još će jače podići glavu i raditi proti Hrvati te se izgovarati na veće poglavare, da im ne dadu otići, jer boljeg činovnika na zemlji neima od njega.

Osviestimo se jednom, nasliedujmo nadri Srbe, birajmo u službe samo Hrvate i nikada nadri Srbe. Nevalja tu ona, tko tebe kamenom ti njega kruhom. To može valjati za pojedinca, ali ne za narod. Pojedincu stoji na volju, hoće li se potlačivati dati, makar i od onoga, komu je život spasio, koga je kao gosta primio, kada je sramotno bježao. Narod tako ne smije. Kanite se dobroćudnosti svoje. Neće Vam nešto malo hrvatskog fanatizma škoditi, ne može. Zar Vas ne boli, kada Vam koj nadri Srb posprdno veli ''Horvat'' kada to veli onaj koga Vi i danas jošte hraniti morate, koj bi gladan bio, da se ga otrese.

Nadri Srb ne bira nikada Hrvata. Nadri Srb ne da kruha Hrvatu. Da ga gladi umirati vidi, ne bi mu pružio koricu kruha, da ga od žedje skapati vidi, ne bi mu pružio ni čašu mutne vode.

Stoga Hrvati, radite samo za Hrvata! ''

*Napomena autora ovoga štiva je da su ''Nadri Srbi'' u srpstvo prevedeni vjerojatno Vlasi, koji su s Osmanlijama dotepli u naš kraj, jer povijest ne poznaje masovni zbjeg Srbalja na zapad!

Na okup svi, za dobrobit svima!

Djelomice prepričavam velikana Stjepana Radića i velim da nam je za okup nužna sintagma ''Vjera u Boga i Hrvatska sloga'', jer kako vidimo od 1894. do 2016. se od Raščana te njihovih mitova, laži i zlodjela toliko toga nakupilo da je čudo da smo kao narod opstali.

Zar smo nakon 26 godina postojanja teško stečene slobode i sto godina od prvotnih susreta sa srpskim jalom zaslužili da nam danas 112 istih guja iz udruga koje su same sebi svrha i jugosrbofilska nazovi lijeva partija – upravo udruženo pljuju po svemu što Hrvatsku diči i k tome to čine ne samo doma, nego i svijetom?! I sve to u vrijeme kada istina o zločinima njihovim i njihovih predaka nezaustavljivo navire iz krških jama, rudarskih okana, zatrpanih tenkovskih rovova, preoranih groblja, polja, livada i šuma te dok iz njih do neba vape djevojačke pletenice, dječji kosturi u zagrljaju majki kostura, mladića i staraca. Žalosno je što neke hrvatske vlade bježe od ovih istina, pa ih čak i skrivaju, osim velike skupine časnih pojedinaca pretežito hrvatskih intelektualaca, i to od akademika Josipa Pečarića … preko profesora Zvonimira Šeparovića … do biskupa Vlade Košića. Zaista puno hvala svim takvim hrabrim ljudima koji krče put kroz povijesne ''šikare, šipražje i ševarje'' da bi probudili Hrvatsku u svjetlu istine i omogućili duhovnu preobrazbu u narodu i zemlji Hrvata.

Prodavači opasne magle

Iako je nerazumljivo za vidjeti da nema g. Srba na nekidan održanom okupljanju HOS-a i većine pravaša, ali i da je još žalosnije shvatiti da na događaju nema ni Hrvatske televizije.

Ovih dana pak u režiji g. Lekovića iHND-a te u suorganizaciji američke veleposlanice i izvedbi g. Margetića, i to na ‘’Svjetski dan slobode medija’’ - upriličen je bezobrazni napad na predsjednicu, ali i na Hrvatsku. Ta skupina nazovi novinara, zapravo angažirana bulumenta aktivista, gdjegod se pojavi diže silnu graju kako se ne bi shvatilo koliko ih je malo. Sve čine u suprotnosti sa sintagmom ‘’Novinarstvo je pisanje i govorenje istine i samo istine.’’ I nikom se ne dogodi ništa, pa gdje onda ima više slobode medija, nego u nas?!Zanimljivo će biti utvrditi hoće li tako biti i na subotnjem okupljanu ''Kruga za trg'' na budućem Kazališnom ili Sveučilišnom trgu čije bi najprimjerenije ime bilo – Trg Republike Hrvatske!

Ova priča i na svršetku potvrđuje da smo pravnika Milana Kerdića trebali poslušati već puno ranije, lustracijom!

 

Božidar Ručević