SDP-u je silno stalo da svojoj koaliciji pribroji IDS i to nije ništa neobično u ovo predizborno vrijeme kad se svaka stranka bori za svoje mjesto pod saborskim nebom.

Uostalom IDS je dio ove Vlade i teško je izgubiti već stečenu glasačku potporu. U predizbornoj kampanji, u koalicijskim obećanjima i snubljenju partnera sve je dozvoljeno, jer i to je vrst ljubavnog pjeva, međutim predsjednik SDPartije je ipak pretjerao ponudivši IDS-u ni više ni manje nego autonomiju.

Milanović je velikodušan s nečim što mu ne ni na koji način ne pripada; takva diktatorska obećanja neprimjerena su u demokratskim zemljama. Ni predsjednik Zoran Milanović niti bilo tko drugi ne može niti smije narušavati državni integritet, nuditi autonomiju bilo kome. To je protuustavno i kažnjivo, to se inače zove veleizdaja. Može (ali ne smije, jer je to svodništvo) Miletiću ponuditi svoju suprugu ili ljubavnicu pa ako im je utroje ljepše..., ali ne Istru.

Račan je jednom neoprezno trgovao Istrom, konkretno Piranskim sporazumom, i posljedice toga su incidenti hrvatskih ribara sa slovenskom policijom u Savudriji, zar predsjedniku SDP-a to nije bila dobra škola?

Istra je sastavni dio RH i za sada joj je autonomiju „nudila“ jedino Iredenta. Jedno je ponuditi dovršetak Istarskog ipsilona, tunele i vijadukte, koketirati s decentralizacijom i ostaviti nešto više novaca županijama i općinama, ali da SDP isporučuje Istru talijanskoj iredenti, to Istrijani neće nikad dozvoliti.

 

I. Debeljuh