Marko Perković Thompson je zasigurno jedna od medijski najeksponiranijih hrvatskih ličnosti u posljednjih desetak godina. Brojne zabrane koncerata radi navodne ultradesničarske propagande, kao i napadi raznoraznih društava i organizacija (pretežno židovskih) iz cijelog svijeta, ali i Republike Hrvatske, još su dodatno pojačale Thompsonovu popularnost te od njega napravile mnogo više od običnog pjevača domoljubnih pjesama. S druge strane, onaj dio hrvatskog naroda koji je po svojim stavovima bliži konzervativnoj političkoj opciji, gotovo aklamativno podržava ovog karizmatičnog pjevača, pa se na njegovim godišnjim koncertima u Čavoglavama, nekad okupi i više od 100.000 ljudi. Marko Perković je bez sumnje jedna od ličnosti koja je najviše polarizirala hrvatsku javnost. Donosimo stoga pregled mišljenja poznatih osoba iz hrvatskog javnog života, s naglaskom na njihovu percepciju pojedinih teza o čovjeku, pjevaču i političkog čimbeniku - Marku Perkoviću Thompsonu:1. DA LI THOMPSON PROPAGIRA USTAŠTVO, ILI SAMO PJEVA DOMOLJUBNE PJESME

PRO:

Dr.Zdravko Tomac - "Hrvatskoj ''sreću nije donijelo niti slovo 'U' niti zvijezda petokraka'', a što se tiče Thompsona, svjedočim tome kako on među ljudima budi pozitivne emocije jer pjeva o domoljublju, obitelji i vjeri. Mesić sada napada Thompsona, a upravo je Mesić često pjevao ustaške pjesme s braniteljima, dok smo ja i Budiša uvijek izlazili kada je to započelo."

Don Anto Jelić - "Neka dokažu Thompsonu ustaštvo. Slušao sam sve Thompsonove pjesme, od prvih dana do dana današnjeg, i nigdje nisam zapazio da su ustaške pjesme, niti sam zapazio da ima bilo što protiv bilo kojeg naroda ili skupine. Ja u Thompsonovom stvaranju vidim domoljubne pjesme, humanitarne poruke, poruke mira.

Dr.Josip Jurčević - "Uvidom u sve tekstove M.P. Thompsona, nisam uočio niti jedan stih koji bi promicao fašizam i nasilje."


CONTRA:

Matija Babić - Thompson, trebalo bi biti očito svima, ne pozdravom i odjećom, već otvoreno, zagovara ustaške i fašističke ideje. To je činjenica koju se ne smije kamuflirati niti za nju tražiti opravdanje. Thompson će za novogodišnju gažu zaraditi 30,000 eura, što će reći da je Hrvatska jedina država na svijetu u kojoj najbolje plaćeni i najpopularniji pjevač promiče fašizam.

Dr.Ivo Goldstein - Nema sumnje da je taj čovjek propagator ustaštva, ne samo zbog notornog poziva “Za dom spremni”, nego i zbog niza drugih pjesama. Jedna mu pjesma ima naslov “Na ljutu ranu ljutu travu”, a to je bila Pavelićeva dosjetka kojom je najavio genocid nad Srbima 1941. godine.

Damir Kajin - Europa već prepoznala Thompsonovo pravo lice i  ne daju mu pjevati onamo gdje želi. Ako treba, zaustavit ćemo Thompsona u cijeloj Europi. Dok konačno jasno i glasno ne kaže da on ne koketira s ustaštvom. I dok se ne počne ponašati kao civilizirani Europljanin. I dok ne počne pjevati pjesme koje ne pozivaju na mržnju...2. IMA LI THOMPSONOVA GLAZBA UMJETNIČKU VRIJEDNOST I KVALITETU?

PRO:

Ivo Josipović - Thompson nije loš glazbenik, dapače...

Lino Červar - Marko Perković je odličan pjevač, i s bijelom košuljom, i bez mača...

Ljubo Jurčić - Thompson ima dobre pjesme i publika ga voli. Imam osjećaj da neke više smeta vijorenje hrvatske zastave na koncertu nego Marko Perković Thompson i upravo u tome kod tih ljudi vidim manjak tolerancije za koju se oni kao zalažu.


CONTRA:

Miljenko Jergović - Doista, da nije bilo Ivice Račana, Marko bi Perković Thompson živio u miru Božjem i subotom pjevao onoj istoj publici koja je u petak cupkala i sjekla kravate na Seku Aleksić i Džeja. Kao što ni pjesma “Zaustavi se vjetre” ne bi postala najveći evergreen u polustoljetnoj povijesti hrvatske estrade da je nije gremij HTV-ovih glazbenih mudraca kandidirao.

Danijela Martinović - Thompson je pjesmu "Iza devet sela" jednostavno ukrao od švedske grupe ABBA (Super Trooper), ali se potpisao kao autor te pjesme, na svom albumu "E moj narode"

Zdenka Kovačiček - Evergreen mora imati dobru melodiju i harmoniju, tako da se može aranžirati u svim ritmovima i svim stilovima, kao i na svim jezicima. Molim vas, što od tih zadanih elemenata ima pjesma “Zaustavi se vjetre”?3. TREBA LI DOPUSTITI THOMPSONOV KONCERT U PULSKOJ ARENI?

PRO:

Milan Bandić - Koliko znam on ne krši zakone. Kada će njegove pjesme pozivati na mržnju i nacionalnu nesnošljivost prvi ću ga osuditi i predložiti zabranu njegovih nastupa. Koliko ja znam Perković je osudio ustaške zločine i njegove pjesme govore o ljubavi prema domovini. Čuo sam da je Thompson jednom pjevao pjesmu u kojoj se veličaju zločini ustaškog režima. To osuđujem jednako kao i nošenje simbola kvislinške vlasti. Pobornik sam svih oblika slobode javne riječi, i ne možemo čovjeka unaprijed osuditi zbog eventualnih provokatora koji će doći na njegov koncert.

Dragan Primorac - Protiv sam bilo kakvih zabrana pa tako i zabrane bilo čijeg koncerta. Naravno, to podrazumijeva da na koncertu, bez obzira o kome se radilo, ne smije biti bilo kakvih ekscesa niti neprikladnih simbola.

Slobodan Lang - Nevjerojatno je da u Hrvatskoj mogu nastupati pjevači koji su bili na strani agresora kao što je Lepa Brena, a da se brani nastup Thompsonu. Na taj apsurdan odnos ukazao je dio branitelja i obitelji stradalih za nedavna koncerta Lepe Brene u Zagrebu. Međutim, to našim tvrdokornim protivnicima Thompsona malo znači. Neki i ne kriju da su Čavoglave kamen spoticanja, s Čavoglavama je čini se sve počelo. Cijeli odnos prema glazbi toga vremena neprimjeren je, iako postoji niz razloga da se taj odnos preispita i promijeni. I stoga jer svijet ima drukčiji, ispravniji odnos.


CONTRA:

Vesna Pusić - Prvo procesuirati, onda pjevati. Sve što je poticanje na mržnju, nasilje i fašizam treba procesuirati. Što se ostalog tiče može pjevati.

Ivo Josipović - Riječ je o skupovima na kojima se može očekivati kršenje javnog reda i mira isticanjem ustaškog znakovlja. Zato takav skup ne bi trebalo odobriti dok g. Thompson s potpunom sigurnošću ne uvjeri nadležne da je, kao organizator, osigurao da toga ne bude, kao ni pjesama kojima se zaziva nacionalna netrpeljivost.

Stjepan Mesić - previše je simbolike na tim koncertima koje štete ugledu Hrvatske. Ja se nadam da će oni koji su koristili koncerte gospodina Thompsona za reklamiranje fašističkih simbola kvinsliške NDH odustati od toga. Ako se danas netko poziva na simboliku tih vremena, to je dokaz da nije učio dovoljno. Ili je krivo obrazovao ili nije dovoljno obrazovao tu generaciju koja nije doživjela te zločine.

 

PRIREDIO: Robert Špehar