Tijekom jučerašnjeg posjeta Zvorniku predsjednik SDA Bakir Izetbegović osvrnuo se na pregovore o izbornoj reformi i mogućnosti postizanja trajnog dogovora.

Izetbegović je kazao da se uvijek može razgovarati, ali da sumnja da se može postići dogovor u ovakvoj političkoj situaciji, no dodao je da on neće odbiti Bruxelles i Washington ako pošalju svoje predstavnike na pregovore..

“Bojim se da su stvari oko Izbornog zakona prilično zakovane. Ako nismo u boljim uvjetima postigli dogovor, kada smo imali puno više vremena, teško da ćemo i sad, ali SDA će se odazvati na razgovore“, kazao je Izetbegović.

Za Večernji list je rekao da je, što se tiče SDA, spreman prihvatiti neki od modela koji će izbor članova Predsjedništva BiH osloniti na većinsku volju konstitutivnih naroda.

“Dakle većinsku, ne stopostotnu, jer članovi Predsjedništva predstavljaju sve građane i cijelu BiH i moraju u izvjesnoj mjeri ovisiti i od glasova birača iz drugih naroda i reda Ostalih. Koja je to mjera odredit će se kroz razgovore i pregovore”, istakao je Izetbegović.

Dodao je da se pri tome mora osigurati implementacija presuda Europskog suda za ljudska prava, što je obveza BiH i na europskom putu.

“Od HDZ-a očekujemo da prihvati kao dovoljno ono što Ustav Federacije propisuje, dakle pravo konstitutivnih naroda da štite vitalni nacionalni interes, da imaju pravo veta samo po tim pitanjima. Moramo zauvijek ukloniti mogućnosti blokada koje truju odnose u Federaciji. Od srpske strane očekujemo minimum, da prihvate ono što su ranije prihvaćali, pa sada odustali, a to je neizravni izbor članova Predsjedništva BiH, to bi jako pojednostavilo stvari”, rekao je Izetbegović.

 

M.J.