Podizanje tenzija u BiH se nastavlja. U subotu su na sarajevskim ulicama osvanuli plakati s natpisom “I ti si potreban za obranu BiH”

Plakati su urađeni po uzoru na one koje je pravila vojska SAD s ‘Uncleom Semom’.

Za analitičare je nedvojbeno kako su plakati prirodni nastavak ranije Izetbegovićeve izjave o “patriotima koji će braniti BiH”.

Podsjetimo, do eskalacije političkih razračunavanja između srpskih I bošnjačkih političkih grupacija došlo je nakon Inzkovog nametanja dopune kaznenog zakona kojim se negiranje genocida i drugih ratnih zločina, kao i zločina protiv čovječnosti, definira kao kazneno djelo za koje su predviđene zatvorske kazne do pet godina.

Nakon nametanja ovog zakona, srpski predstavnici povukli su se iz svih državnih institucija, te najavljuju kako će krajem ovog mjeseca vladajuća koalicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske izglasati zakone kojima će biti stavljena izvan snage suglasnosti na zakon o Oružanim snagama BiH, VTSV-u i Upravi za neizravno oporezivanje BiH, te uskratiti nadležnost za aktivnosti SIPA-i i OSA-i na teritoriju Republike Srpske, te vratiti stvari na početak - na Aneks 4 daytonskog mirovnog sporazuma, odnosno na Ustav BiH.

Istovremeno, bošnjački političari, zagovarajući unitaristički koncept uređenja države, srpske političare optužuju za najavu secesije te najavljuju obranu BiH.

Za to vrijeme, hrvatski politički predstavnici zagovaraju izmjenu izbornog zakona te uređenje BiH kao savezne države po mjeri tri konstitutivna Naroda I svih njezinig građana.

M.J.