Predsjednik Gradskog odbora HDZ BiH Mostar Slaven Zeljko u intervjuu za portal politika24.net govori o rezultatima izbora u Mostaru, o podnesenim prijavama Tužiteljstvu HNŽ-a u kojoj se navodi da se skupina pojedinaca udružila, kako bi počinila kazneno djelo izborne prijevare u Mostaru, komentira potez GO SDA koji je podnio kaznene prijave protiv djelatnika policije zbog otkrivanja osobnih podataka, te u kojim strankama HDZ BIH u Mostaru vidi svoje partnere.

Kako komentirate rezultate izbora u Mostaru? Da li je HDZ BIH Mostar zadovoljan rezultatima izbora? Tko će biti gradonačelnik Mostara?

-HDZBiH može biti zadovoljan ostvarenim rezultatom jer smo dobili najveći broj glasova ikada, ne samo u ovom ciklusu nego i u odnosu na sve raznije izbore. Na temelju broja glasova imat ćemo 13 mandata u Gradskom vijeću, što HDZBiH čini izbornim pobjednicima a Dr. Maria Kordića kao nositelja liste sa najvećim brojem osobnih preferencija novog gradonačelnika grada Mostara.

No,  sami proces prebrojavanja glasova od strane SIP-a je trajao dosta sporo?

-Proces prebrojavanja glasova je očito trajao onoliko koliko je nekome odgovaralo. Ni danas nisu prebrojani svih glasovi, niti poznati konačni rezultati u gradu Mostaru, što je nedopustivo. Vidjeli smo bezbroj neregularnosti u pripremi ovih izbora, na sam dan izbora i u vremenu nakon zatvaranja biračkih mjesta. Danas svjedočimo desecima prigovora i zahtjeva za ponovno brojanje, čak i zahtjeva za ponovno brojanja svih biračkih mjesta u gradu. Postavlja se pitanje opravdanosti takvih zahtjeva, ali Središnje izborno povjerenstvo BiH treba odgovoriti na to pitanja, ali isto tako i snositi odgovornost za narušavanje i kompromitiranje izbornog procesa na ovakav način. Možda nije samo riječ o neznanju ili nesnalaženju već o svjesnom stvaranju nereda u kojem će omogućiti prostor za kriminalne radnje svojim političkim pokroviteljima, a odlukama koje sada donose zataškavanju svega toga. Nadam se da će pravosudne institucije raditi u interesu građana kod provođenja istražnih radnji, za razliku od Središnjeg izbornog povjerenstva BiH koje očito radi za interese pojedinaca.

Hrvatski narodni sabor podnio je prijavu Tužiteljstvu HNŽ-a u kojoj se navodi da se skupina pojedinaca udružila, kako bi počinila kazneno djelo izborne prijevare u Mostaru. Možete li nam detaljnije objasniti o kakvim se izbornim prijevarama radi i kakav ishod očekujete u svezi tog predmeta?

-Radilo se o tome da je nekoliko stotina birača sa nekoliko gradskih područja promijenilo svoje prebivalište i prijavilo se na gradsko područje Jug s namjerom da utječu na izborni rezultat. Budući da je na ovom gradskom području najmanji broj birača moguće je sa nekoliko stotina glasova utjecati na izborni rezultat. Uspoređujući preliminarni birački popis iz kolovoza sa onim iz studenog vidjeli smo razliku između ukupnog broja birača. Analizirajuću birački popis uvidjeli smo da veliki broj birača koji su se u kolovozu nalazili na području Starog grada, Podveležja, Bijelog polja, u studenom nalazili na području Juga na Gubavici, Jasenici, Buni. Ukupan broj novih birača na ovom gradskom području odgovara broju koji je nedostajao Koaliciji za Mostar za osvajanje mandata. Iako smo odmah po saznanju obavijestili Središnje izborno povjerenstvo BiH i tražili da se provjere ove informacije kako ne bi došlo do narušavanja integriteta izbornog procesa, jer se radi o namjeri utjecaja na izborni rezultata a ne promjeni mjesta prebivališta zbog preseljenja, reakcija nadležnih je izostala. Na kraju se dogodilo se upravo to da je SDA odnosno Koalicija za Mostar osvojila neobično velik broj glasova uz izuzetno visoku izlaznost Bošnjaka na određenim biračkim mjestima i dobila mandat. Jedino što možemo očekivati jeste da nadležne institucije utvrde okolnosti i činjenice u ovom predmetu, i da se što prije donese odluka kako se ne bi usporavao proces implementacije izbornih rezultata i da ne dođe do protuzakonitog objavljivanja rezultata i dodjeljivanja mandata što će prouzrokovati nenadoknadivu političku ali i financijsku štetu za grad Mostar.

GO SDA je neki dan objavio priopćenje u kojem se navodi kako su podnijeli kaznene prijave protiv djelatnika policije zbog otkrivanja osobnih podataka. Kako komentirate taj njihov potez?

-Ne znam šta je točno predmet kaznene prijave, ali mi izgleda kao pokušaj zastrašivanja službenika koji su radili svoj posao i utvrđivali činjenice u otkrivanju organiziranog kriminala u režiji bošnjačkih stranaka. Očito nisu računali s tim da netko u ovoj državi savjesno radi svoj posao, i da neće zatvoriti oči na kriminalne radnje, utjecaj na izborni rezultat i narušavanje povjerenja koje se gradi godinama a sruši u sekundi. Hvala svima koji u posljednjih mjesec dana riskiraju svoju sigurnost i suočavaju se sa raznim pritiscima da bi rasvijetlili organizirani kriminal koji se dogodio i na taj način zaštitili integritet izbornog proces i volju birača grada Mostara.

Kakva su Vaša predviđanja, koliko će uopće trajati uspostava vlasti u Gradu Mostaru? Hoće li se cijeli proces oduljiti?  S kim će HDZ BiH pregovarati, u kojim strankama vidite potencijalne partnere?

-Nadam se da neće, jer građani Mostara to ne zaslužuju. Nakon 12 godina smo ponovno dobili priliku birati i bilo kakva odugovlačenja i blokiranje procesa nikome ne ide u prilog. HDZBiH kao izborni pobjednik razgovarat će sa svima koji na sličan način vide budućnost Mostara. Svi koji dijele viziju razvoja grada su dobrodošli.

M.J.