Gradska organizacija SDA Mostar oglasila se priopćenjem u kojem pokušava opravdati nešto što se ne može opravdati - izbornu prijevaru u Mostaru.

''Zloupotreba pravosudnog sustava u Mostaru, HNŽ i Bosni i Hercegovini, i to od potpuno nenadležne nevladine organizacije sa političkim pretenzijama, predstavlja veliku opasnost za ukupne odnose u Gradu Mostaru, posebno imamo li na umu povijest događanja u zadnjih tridesetak godina'', navedeno je u pismu koje je Gradska organizacija SDA Mostar uputila na adrese predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i veleposlanstava sa sjedištem u Sarajevu.

Kako navodi Gradski odbor SDA Mostar u priopćenju, pismo su poslali kako bi navedene adrese upoznali ''s pritiscima i prijetnjama, kojima su izloženi građani bošnjačke nacionalnosti u pojedinim dijelovima Mostara, a nakon upravo uspješno održanih lokalnih izbora''. GO SDA Mostar navodi kako smatra potpuno nedopustivim i politički skandaloznim da se službeni, pravosudni i policijski organi ''koriste u interesu i za svrhe nevladinih organizacija s političkim pretenzijama, kao što je Hrvatski narodni sabor BiH''.

''Građani Mostara nisu niti će pristati na bilo kakvo ozakonjenje etničkog čišćenja ili pokušaje da im se njihova prava svedu samo na pojedine dijelove grada, a što 'crtači' etničkih karata već godinama pokušavaju javnosti, i domaćoj i stranoj, podvaliti kao navodno 'legitimno' rješenje. Ukoliko u ovom slučaju postoji bilo kakvo nezakonito postupanje, onda je to prije svega pokušaj HNS-a da se građanima Mostara uskrate zakonom jasno definirana građanska prava i na taj način poruči da su oni zapravo građani drugog reda, te da, eto, nemaju šta tražiti u dijelu grada koji nije 'njihov'.

Na takve politike nikada nismo niti ćemo pristati, a duboko smo uvjereni da se tim principom vode i najviši predstavnici međunarodne zajednice u BiH i ambasadori najznačajnijih država u Sarajevu'', navedeno je, između ostalog, u pismu kojeg je mostarska SDA poslala međunarodnim dužnosnicima u BiH.

U pismu je, kako se navodi, zatraženo da međunarodna zajednica svojim autoritetom stane u zaštitu osnovnih ljudskih prava i sloboda, zaštićenih zakonom i međunarodnim konvencijama, a koje se na ovaj način onemogućavaju Bošnjacima povratnicima u jednom dijelu Mostara.

Podsjećamo, pravosudni organi HNŽ-a istražuju navode o izbornim prijevarama koje je počinila SDA u cilju osvajanja mandata u dijelovima Mostara u kojima stanuje većinski hrvatsko stanovništvo. S obzirom na to da u istočnom Mostaru živi zanemariv broj nebošnjaka, SDA je mogla sebi dozvoliti luksuz "prebacivanja" bošnjačkih birača u većinski hrvatska područja kako bi na umjetan način došla do više mandata u Gradskom vijeću Mostara.

U pismu upućenom zapadnim diplomatima, predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović izvijestio je o podnesenoj kaznenoj prijavi državnome Tužiteljstvu BiH protiv vodstva sedmeročlanog SIP-a.

M.J.