Glasovi sa mostarskih izbora su konačno prebrojani, HDZ BiH je izborni pobjednik s 13 mandata, ali je pitanje tko će izabrati gradonačelnika ičiniti novu većinu u Gradskom vijeću Mostara.

Bošnjačke stranke imaju natpolovičnu većinu u Gradskom vijeću ali je teško očekivati da će ići u izbor gradonačelnika. Prvi razlog zbog čega takvu mogućnost treba otkloniti svakako je činjenica da se sve ključne odluke u Gradskom vijeću, uključujući proračun, donose dvotrećinskom većinom.

Očito slijede višemjesečni pregovori koji bi trebali stvoriti novu većinu.

Predsjednik GO HDZ-a, Slaven Zeljko, posljednjeg dana 2020., za RTV Herceg-Bosnu je najavio kako je upitno hoće li se pregovarati sa ‘Koalicijom za Mostar’ koju predvodi SDA jer je upitno postoji li ona više uopće.

Stranke unutar te koalicije, naime, već su pokazale kako imaju različite stavove oko toga tko treba biti gradonačelnik Mostara, te je za očekivati daljnje podjele.

Isto tako, SDP BiH i Naša stranka, ovih su dana, nakon sarajevskog, srušile i Vladu Tuzlanskog kantona, što je svakako dodatno narušilo odnose na unutarbošnjačkoj političkoj sceni.

Stoga je HDZ BiH očito u poziciji biranja partnera među bošnjačkim strankama. Odlući li se za SDA, može računati na njihovih osam ruku, što mu, uz tri mandata HRS-a, bilo dostatno za dvotrećinsku većinu u Gradskom vijeću. Ukoliko bi ovu koaliciju podržala i trojica vijećnika Radončićevog SBB-a to je više nego dovoljno za četverogodišnje kormilarenje gradom.Pogotovo što su Čović i Izetbegović, u potporu međunarodne zajednice, potpisnici i sporazuma o Mostaru i promjeni Izbornog zakona BiH.

Odluči li se, međutim, za predstavnika BH bloka, predvođene SDP-om i Našom strankom, koji ne žele ni u kakve aranžmane s SDA, te dobija potporu šest vijećnika ove koalicije, uz trojicu vijećnika Hrvatske republikanske stranke, to je nedostatno za dvotrećinsku većinu. U tom slučaju do dvotrećinske većine može jedino uz dodatnu potporu vijećnika Radončićevog SBB-a.

Stoga je očito da ključ za formiranje vlasti u Mostaru, uz HDZ BiH, drži SBB Fahrudina Radončića.

 

M.J.