Dr. Mirsad Peco osvojio je najviše glasova u izboru za načelnika Travnika, ali je na dan izbora preminuo, što je do sada nezabilježena situacija u BIH i šire.

Odmah iza Pece po broju glasova je hrvatski kandidat Goran Pejaković, koji je osvojio preko 6500 glasova, više nego druga dva bošnjačka kandidata zajedno.

Vrh SDA smatra da izbore treba ponoviti, a za Centralna.ba predsjednik FBIH Marinko Čavara istaknuo je kako nijednog uporišta u zakonu nema da se ponove izbori u Travniku.

“Sljedeći kandidat po broju glasova je novoizabrani načelnik. Ni jednog uporišta u zakonu nema da se izbori u Travniku ponove, to je samo želja SDA. Ne mora biti iz SDA načelnik općine, to nigdje u zakonu ne piše i to samo je želja članova SDA.

Isto tako je da umre izabrani vijećnik, popunjava ga sljedeći po broju glasova” zaključio je Čavara u izjavi za portal Centralna.ba.

Podsjetimo, slično je ovu situaciju još u nedjelju protumačio i  Vehid Šehić, nekadašnji član Centralne izborne komisije BiH,

"On je jutros preminuo i praktično, tko glasa za njega to je bačen glas. Ali od ovih koji su ostali na kandidatskoj listi, tko dobije najviše glasova pobjeđuje. Ovdje će se bez njega utvrđivati broj glasova za ostale kandidate", kazao je u izjavi za Anadoliju politički analitičar Vehid Šehić, nekadašnji član Centralne izborne komisije BiH.

 

M.J.