Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u ponedjeljak je u Zagrebu sudjelovao na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a Republike Hrvatske, koja je održana pod predsjedanjem predsjednika stranke i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

Čović je tijekom sastanka izvijestio o rezultatima lokalnih izbora koji su u Bosni i Hercegovini, s izuzetkom Grada Mostara, održani jučer, 15. studenoga. Analizirajući osvojene načelničke i vijećničke mandate, Čović istaknuo je kako je HDZ BiH ponovno zadobio veliko povjerenje hrvatskoga naroda.

”Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini dao je snažnu podršku stožernoj hrvatskoj stranci i iznova kazao kako je naš narod neizostavan politički čimbenik Bosne i Hercegovine. Izvjesno je da Hrvati diljem Bosne i Hercegovine prepoznaju naše zalaganje za proeuropske ciljeve i izgradnju stabilne i razvijene BiH. Istodobno, jasno je i da dijele naše zabrinutosti, kao i borbu za prava hrvatskoga naroda”, naglasio je Čović.

Istaknuo je i da će se u predstojećem razdoblju snage HDZ-a BiH usredotočiti na Lokalne izbore u Gradu Mostaru koji će se održati 20. prosinca.

Kazao je kako je Bosni i Hercegovini prijeko potrebna politička stabilnost, ali i da političke stabilnosti ne može biti bez legitimnih sugovornika i poštivanja prava konstitutivnih naroda. Stoga je, kako je naglasio, nužno ispoštovati potpisane političke dogovore, počevši od sporazuma HDZ-a BiH i SDA o izmjenama Izbornog zakona.

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo radi pobjedničkih rezultata sestrinskog HDZ-a BiH, kao i radi snažnog odaziva hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini na održanim lokalnim izborima.

,,Uz brojne projekte hrvatske Vlade koji su važni za hrvatski narod u BiH, nastavljamo se zajednički snažno zalagati za jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH te podupirati BiH na putu prema članstvu u EU i NATO-u. Kao prepoznat partner, Hrvatska demokratska zajednica daje punu podršku Hrvatima u Bosni i Hercegovini te njihovim legitimnim političkim predstavnicima u radu za boljitak čitave BiH”, poručio je predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković.

U izjavama za medije Čović je naglasio rezultate koje je HDZ BiH ostvarila na izborima, ističući da je zadovoljstvo istim neminovno. Uputio je i zahvalu svima onima koji su prepoznali vrijednosti Hrvatske demokratske zajednice BiH i zalaganja za čovjeka i za očuvanje Bosne i Hercegovine kao moderne europske države.

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković u medijskom je obraćanju dr. Draganu Čoviću istaknuo čestitke na odazivu na lokalnim izborima unatoč COVID-19 kao i sjajnom uspjehu HDZ-a BiH. Time je, kako je kazao, HDZ BiH potvrdila status najsnažnije političke stranke Hrvata u Bosni i Hercegovini. priopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ BiH.

M.J.