Logo

Bez obzira što SDA i njihov koalicijski partner DF nemaju većinu niti među bošnjačkim strankama, potrebnu za sastavljanje Vlade Federacije BiH, čelnik SDA Bakir Izetbegović, za neformiranje federalne Vlade dvije godine nakon Općih izbora u BiH uporno okrivljuje HDZ-a BiH.

Govoreći za Preporod, čelnik SDA kazao je kako “HDZ insistira na izmjenama Izbornog zakona koje bi omogućile hrvatskim političkim predstavnicima da zauvijek imaju veto i kočnice na sve o čemu se odlučuje u BiH, a naročito u Federaciji BiH”.

-A kako to izgleda vidjeli smo u posljednjih par godina – bez obrazloženja je odbijen ugovor države sa Islamskom zajednicom, bez obrazloženja je zaustavljeno formiranje Vlade FBiH i popunjavanje Ustavnog suda FBiH, bez obrazloženja su rušeni veoma važni zakoni u Domu naroda Parlamenta FBiH poput Zakona o šumama ili Zakona o igrama na sreću. Svaki od konstitutivnih naroda u BiH, u skladu sa Ustavom, ima pravo biti predstavljen i ima pravo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. I to je sve. Nema pravo ukidati volju većine u predstavničkim domovima, a HDZ to radi. I očekuje od nas da mu pomognemo da takvu vlastitu poziciju “zacementira” zauvijek. Mi na to nećemo pristati”, kazao je Izetbegović ne skrivajući koliko mu smeta Dom naroda i institut “vitalnog nacionalnog interesa”.

 

M.J.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.