Izvršni odbor Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije Sarajevo jednoglasno je donio zaključak o pokretanju postupka za isključenje Aljoše Čampare iz Stranke demokratske akcije.

Postupak se pokreće nakon što je Aljoša Čampara potpisao zahtjev za smjenu Vlade Kantona Sarajevo, u kojoj SDA participira kao dio koalicijske Vlade, čime je napustio Klub SDA u Skupštini Kantona Sarajevo.

– Svojim djelovanjem i postupanjem Aljoša Čampara je učinio teže povrede obveza iz Statuta SDA, djelujući suprotno odlukama organa SDA, čime je nanesena znatna šteta i narušen ugled SDA, priopćeno je iz te stranke.

– Izvršni odbor KO SDA Sarajevo predlaže Predsjedništvu SDA da donese odluku o isključenju Aljoše Čampare iz SDA, te traži od Aljoše Čampare da podnese ostavku na pozicije koje obnaša ispred SDA kako slijedi; zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, potpredsjednik Doma naroda Parlamenta FBiH i ministar unutarnjih poslova FBiH, navodi se u priopćenju SDA.

– Što se tiče moje pozicije u Vladi FBiH i da hoću ne bih smio podnijeti ostavku upravo iz razloga što bi smanjili kapacitet bošnjačkih ministara u Vladi FBiH i prema Ustavu i prema zakonima i ne pada mi na pamet to uraditi, poručio je Čampara.

Pojašnjava da su bošnjački ministri već sada “desetkovani”, obzirom da je ministrica obrazovanja Elvira Dilberović imenovana za veleposlanicu, a ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević preminuo usljed pandemije koronavirusa.

– Ukoliko netko misli da ja ne trebam tu ostati neka na sebe preuzme odgovornost, neka smanji ta mjesta, neka pokrenu proceduru za smjenu, zaključio je Čampara.

Čampara je izabran i u Skupštinu Sarajevske županije, ali i u Dom naroda Parlamenta FBiH, gdje je član kolegija, poručuje, ukoliko ga žele smjeniti i s te pozicije mogu pokrenuti postupak.

 

M.J.