Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da odluka Hrvatske o privremenom uvođenju dvotjedne karantene za građane te zemlje zbog sprječavanja širenja koronavirusa ’malo ljuti’ tamošnje Hrvate ali da neće nikada podijeliti sunarodnjake.

“Malo se ljutimo kad nam dođe poruka iz Hrvatske pa je dočekamo na različite načine jer je nas upravo ograničavanje našeg kretanja iscrpilo u prethodna dva ili tri mjeseca na psihološki i drugi način”, kazao je Čović u Mostaru na obilježavanju ‘Lipanjskih zora’, prve vojne pobjede u ratu u BiH u dolini Neretve nad srpskim agresorom koju su zajednički izvele postrojbe HV-a i HVO-a.

Uvođenja dvotjedne karantene za građane BiH, Crne Gore, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije izazvala je oštra reagiranja u Bosni i Hercegovini, a u medijima se nagovješćuje mogućnost da se uzvrati istim mjerama.

Čović je pak dodao kako se u komunikaciji s vlastima u Zagrebu nastoji promijeniti odluka poručujući kako Hrvate iz dviju država neće podijeliti nikakva granica.

“Hrvatski narod je jedinstven narod s obje strane ove naše granice i to neće nikakva društvena, i bilo kakva europska i slična granica promijeniti”, rekao je predsjednik HDZ-a BiH.

Dodao je kako je jedinstvo hrvatskoga naroda potrebno kako bi se osigurala jednakopravnost bosanskohercegovačkih Hrvata s druga dva naroda.

“Ostanimo zbijenih redova jer ćemo na taj način poslati jasnu poruku i predstavnicima druga dva naroda u BiH, međunarodnim institucijama i braći u Republici Hrvatskoj da je ovo domovina hrvatskog naroda, na koju smo ponosni i koju želimo organizirati na način da nas predstavljaju legitimni predstavnici u svakom dijelu BiH”, istaknuo je Čović.

 

M.J.