Predsjednici HDZ-a i SNSD-a, Dragan Čović i Milorad Dodik, komentirali su dogovor koji je otključao kreditni aranžman MMF-a za pomoć BiH u sanaciji posljedica uzrokovanih koronavirusom.

Predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, se zahvalio veleposlanicima bez kojih, kako je kazao, ne bi ni bilo dogovora o 330 milijuna eura.

"Dijelit će se 38 posto za RS, 62 prema FBiH, s tim da će po pola postotka od entiteta ići Brčkom. Što se tiče FBiH, 50 posto ide županijama i 50 posto nivou Federaciji BiH", rekao je Čović dodavši kako trenutno zasjeda Fiskalno vijeće kako bi formalno odobrilo kredit.

Dodao je da bi buduća Koordinirajuća skupina za socijalno-ekonomsko područje treba biti malobrojna i da tu mora biti predsjedavajući Vijeća ministara, te ministri financija i ljudi koji se bave ekonomijom.

Predsjednik SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, je kazao kako je Koordinacijska grupa važna, ali da je, čini se, najvažnija Koordinacijska grupa ona koju čine, on, Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

"Dobro je što neće doći do blokade i što smo u zadnji momenat stigli na sjednicu. Dobro je što će ta sredstva doći kako je predviđeno. Uz zahvalnost ambasadorima, za BiH bi bilo bolje da smo sami sve učinili i da nije bilo intervencija", zaključio je Dodik.

Podsjetimo, čelnici SDA, HDZ-a i SNSD-a u nazočnosti entitetskih premijera, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i državnog ministra financija nakon višesatnog sastanka sa službenicima EU i MMF-a postigli su danas u Sarajevu dogovor o aranžmanu u visini od 330 milijuna eura kredita za borbu protiv krize izazvane koronavirusom, prenose mediji u BiH.

 

M.J.