Komentirajući odnos Bosne i Hercegovine sa susjednim državama, bošnjački član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović, kazao je za N1 da novoizabrani predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović mora poštovati izbor građana BiH, Ustav BiH i Bosnu i Hercegovinu.

-Očekujem da poboljšamo bilateralne odnose između BiH i Hrvatske, sad su na razini koji nije zadovoljavajući. Gospodin Milanović mora poštovati izbor građana BiH, Ustav BiH, Bosnu i Hercegovinu, isto kao što BiH poštuje Hrvatsku, kazao je Džaferović poručujući neizravno novom predsjedniku Hrvatske da zanemari kršenje ustavnih prava svojih sunarodnjaka u BiH, nametanjem Komšića bošnjačkim glasovima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

-Trebamo rješavati otvorena pitanja, puno ih je. Što se BiH tiče ovo je ponuda, želimo dobre odnose, da rješavamo otvorena pitanja na principu međusobnog uvažavanja, poštivanja, reciprociteta. Ovo je naša ponuda, mi ćemo čuvati svoje dostojanstvo i štiti interese BiH, dodao je

Komentirajući odnos BiH i Srbije, Džaferović je istaknuo kako srpski mediji prenose da se on sastajao s iranskim generalom Rouhaniem. Istaknuo je da je u pitanju laž koja ima za cilj – pokvariti odnose Bosne i Hercegovine sa zapadom.

Kad su u pitanju, pak, odnosi u Predsjedništvu BiH, Džaferović drži kako su svi oni koji su protiv politike SDA, ujedno i protiv BiH.

-Dvojica su potpuno opredjeljeni da štite interese BiH, da brane BiH, jedan očigledno nije potpuno opredijeljen nego ima i druge agende. Bilo bi potpuno drugačije da je gospodin Čović umjesto Komšića. Ja bih u toj situaciji bio stalno preglasavan, istaknuo je aludirajući na izbor Komšića.

Protiv je ulaska SNSD-a u Vladu Federacije BiH.

-Njegova stranka ne može sudjelovati u Vladi Federacije zato što SDA ne sudjeluje u vladi Republike Srpske. Mjesto potpredsjednika Federacije je ozbiljna stvar, on ima ingerencije da su istovremeno s predsjednikom šefovi izvršne vlasti i to nije uspoređujuće s funkcijom potpredsjednika entiteta Republika Srpska. Predlažem da, ukoliko Milorad Dodik želi, damo ingerencije potpredsjednicima Republike Srpske one koje imaju potpredsjednici Federacije. Do tada mislim da je apsolutno neprihvatljivo, zaključio je.

M.M.