Predsjednik SBB-a i izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Fahrudin Radončić kazao je za sarajevski portal Klix.ba kako SBB još uvijek nije donio odluku tko će biti novi ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, ali da će konačna odluka biti donesena u ponedjeljak.

Radončić je kazao kako sinoć nije održana nikakva sjednica Predsjedništva SBB-a te da je vodstvo ove stranke prije dva dana zaključilo da će odluka o eventualnom sudjelovanju u vlasti na svim razinama biti donesena u naredni ponedjeljak.

-Prema tome, nije rješavana kadrovska križaljka i to će biti učinjeno sljedećeg tjedna, ako organi stranke odluče da SBB čini dio vladajuće koalicije, rekao je Radončić.

Prema ranijem dogovoru, bošnjačke stranke dobile su tri ministarska mjesta. SBB je dobio mjesto ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH, SDA mjesto ministra vanjskih poslova BiH (Bisera Turković), a DF mjesto ministra obrane BiH (Sifet Podžić).

Bošnjačke, odnosno "Probosanske stranke" dobile su i četiri mjesta zamjenika državnih ministara, od kojih je zamjenička mjesta u Ministarstvu pravde BiH i Ministarstvu prometa i komunikacija BiH dobila SDA, zamjeničko mjesto u Ministarstvu financija i trezora BiH DF, dok još uvijek nije poznato tko će dobiti zamjeničko mjesto u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

HDZ BiH i SNSD ranije predložili kandidate

Iz HDZ-a u budući saziv Vijeća ministara ulaze Vjekoslav Bevanda kao ministar financija i trezora, Јosip Grubeša na poziciju ministra pravde i Ankica Gudeljević na mjesto ministrice civilnih poslova BiH. Јosip Brkić predložen je za zamjenika ministra vanjskih poslova, Mijo Krešić za zamjenika ministra odbrane i Ljiljana Lovrić za zamjenika ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Za ministarske pozicije iz SNSD-a predloženi su Staša Košarac za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Vojin Mitrović za ministra transporta i komunikacija, dok je DNS predložio Draška Aćimovića, iz reda ostalih, za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH.

Kada je riječ o zamjenicima ministara iz reda srpskog naroda, za zamjenika ministra civilnih poslova predložen je Siniša Ilić iz Ujedinjene Srpske, za zamjenika ministra obrane Mirko Okolić iz SNSD-a a za zamjenika ministra sigurnosti Vladimir Mijatović iz SP-a.

Na čelu Vijeća ministara bit će SNSD-ov Zoran Tegeltija.

 

M.J.