Komemoracija za iznenada preminulog general-pukovnika Dragana Ćurčića održana je danas u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača u Mostaru. Na komemoraciji se, pored obitelji Ćurčić, okupio veliki broj prijatelja, suboraca, pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane i Hrvatske vojske te dužnosnika zakonodavne i izvršne vlasti svih razina u BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u obraćanju je izrazio sućut obitelji i suborcima generala Čurčića.

-General Dragan Ćurčić svoje posebno mjesto u našem hrvatskom narodu na osobit način gradi zadnjih tridesetak godina, godina svekolikih iskušenja, kada početkom Domovinskog rata staje u obranu svoga naroda i domovine. Koristeći svoje obrazovanje i iskustvo, na raspolaganju je vojnom i političkom stožeru našeg naroda u obrani stoljetnih prostora. Kroz užase rata i iskušenja tog vremena general Ćurčić u Hrvatsko vijeće obrane unosi sve ono što je viteško i dobro u osobi čovjeka koga ste morali poštovati. Razmjenjujući osjećaje o pokojnom Draganu dobit ćete jasnu sliku domoljuba, časnog zapovjednika i uvijek čovjeka. Ponosnog i principijelanog stava bez obzira govorimo li o vremenu užasa rata ili ovog nesavršenog mira kojeg baštinimo, kazao je predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović.

-Odanost ideji služenja svom narodu, osobito je dominirala u traženju puta jačanja zajedništva unutar hrvatskog naroda. Kada general Ćurčić, naš Dragan, svojim poslanjem i ogromnim iskustvom, postaje predvodnikom uvezivanja različitih pristupa u traženju puta za ostvarivanje potpore i ravnopravnosti našeg naroda u BiH.

Stoga, možemo biti ponosni na našeg Dragana i njegovo ovozemaljsko životno djelo, kako vi kao dio obitelji draga Marija, tako i mi kao oni koji smo dijelili manji dio njegovog života. Upravo taj ponos nam može dati snage i dodatne vjere, kada odlaze najveći među nama. Vrijednosti koje nam je Dragan ostavio neka nas ispune i obvežu u daljnjem traganju za najboljim putem za naš narod u vremenu u kojem neće nedostajati iskušenja svima nama.

Dragi Dragane, dragi prijatelju, koliko god da je tvoj odlazak za sve nas došao iznenađujuće rano, ostavio si nam bogatstvo dobrote i ljudskosti, na što osobito u ovoj neizmjernoj tuzi tvoja Marija, Marta i Mladen mogu biti beskrajno ponosni, kazao je na kraju obraćanja Čović.

U ime Hrvatskog generalskog zbora i ministra branitelja u Vladi Republike Hrvatske Tome Medveda, od generala Ćurčića oprostio se Krešimir Ćosić.

- Mnogi se pitaju zašto branitelji umiru mladi. Međutim, rijetki se pitaju kakve oni to nevidljive rane nose u sebi. Rane koje mi na prvi pogled, gledajući ih iz neposredne blizine, uopće ne primjećujemo - kazao je Ćosić govoreći o ratnom putu i ulozi generala Ćurčiča koji je iznenada preminuo u 55 godini života.

Od generala Dragana Ćurčića, oprostili su se i: Davor Đugum, predsjednik Udruge pripadnika postrojbe HVO „PPN Ludvig Pavlović“, te general pukovnik Ivica Jerkić, u ime Ministarstva obrane i hrvatske sastavnice Oružanih snaga BiH.

General-pukovnik Dragan Ćurčić pokopan je u popodnevnim satima na groblju sv. Franje u Čapljini, uz najviše vojne počasti.

 

M.J.