Na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara u tehničkom mandatu, zakazane za utorak, 2. prosinca, nalazi se prijedlog za imenovanje Perice Stanića za direktora Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ BiH, ali će, po svemu sudeći, ta točka biti skinuta s dnevnog reda,javljaju banjalučke “Nezavisne novine”.

Prema ranijim najavama, ali i nekim neslužbenim informacijama, skidanje te točke sa dnevnog reda, ukoliko uopće dođe do održavanja sjednice, tražit će ministar financija i trezora u Vijeću ministara u tehničkom mandatu Vjekoslav Bevanda iz HDZ-a BiH.

Mandat je Staniću istekao 5. studenog, dok mandat njegovom zamjeniku Đuri Kneževiću još traje.

Osim toga što Vijeće ministara u tehničkom mandatu, može ponovo imenovati Stanića na četvorogodišnji mandat, za što se zalaže SDA i SDS, moguće je i da Knežević bude imenovan za vršitelja dužnosti.

“Nezavisne” navode kako je to, međutim, malo vjerovatno jer bi u tom slučaju imenovanje vršitelja dužnosti trebali glasati ministri iz Republike Srpske, odnosno SDS-a i PDP-a. Stanića nije moguće imenovati bez tri hrvatska ministra koji dolaze iz HDZ-a BiH.

Pericu Stanića, koji se još nalazi na čelu SIPA, za novi četvorogodišnji mandat, predložio je ministar sigurnosti u Vijeću ministara tehničkom mandatu Dragan Mektić u dogovoru s SDA.

Ukoliko bi imenovanje Stanića prošlo sasvim je logično očekivati da bi Vijeće ministara u tehničkom mandatu pokušalo na čelo OSA-e iznova imenovati aktualnog ravnatelja te agencije Osmana Mehmedagića.

Podsjetimo, čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je ranije kako Vijeće ministara, koji legitimitet crpi iz podrške bivšeg, a ne aktuelnog saziva Parlamentarne skupštine BiH, neće dobiti potporu HDZ-a BiH za imenovanje novih (starih) ravnatelja SIPA-e i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

 

M.J.