Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru kako nema načina da Vijeće ministara u sadašnjem sazivu u nazočnosti predstavnika HDZ-a BiH imenuje nove direktore Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

Čović je ovo izjavio na konferenciji za novinare nakon razgovora sa vodstvom SNSD-a, komentirajući najave prema kojima će Vijeće ministara BiH na čelu sa Denisom Zvizdićem (SDA), koji je u međuvremenu izabran i na mjesto predsjednika Zastupničkog doma Parlamenta BiH, imenovati direktore ove dvije sigurnosne  agencije.

Direktor OSA-e ostao bez diplome

Inače, ovo pitanje je postalo vrlo aktualno nakon što je dosadašnjem ravnatelju OSA-e Osmanu Mehmedagiću istekao mandat a Inspektorat Republike Srpske priopćio da je i službeno poništena njegova nelagalno stečena fakultetska diploma.

>>

Zamršena je situacija i oko SIP-a. Članovi Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH početkom ovog mjeseca su jednoglasno usvojili konačnu rang-listu kandidata koji su se prijavili na natječaj za izbor novog direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Najveći broj bodova, sudeći po  pisanju sarajevskih medija, dobio je aktuelni direktor SIPA-e Perica Stanić.

Sudeći prema pisanju sarajevskih medija, Nezavisni odbor će dostaviti rang-listu ministru sigurnosti BiH u tehničkom mandatu Draganu Mektiću koji bi istu trebao dostaviti Vijeću ministara BiH, koje imenuje novog direktora ove policijske agencije.

Podsjetimo, uz ministre iz reda SDA, SDS-a i PDP-a, u Vijeću ministara sjede i ministri iz HDZ-a BiH: Vjekoslav Bevanda, Marina Pendeš i Josip Grubeša.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH u tehničkom mandatu, Denis Zvizić, iz Stranke demokratske akcije (SDA) postao i šefom zastupničkog doma Parlamenta BiH u novom sazivu, pa je tako stvoren još jedan presedan po kojem je čelnik izvršne istodobno i na čelu zakonodavne vlasti.

Zakon o OSA-i mora bitu usklađen s Ustavom BiH

Inače, Ustavni sud BiH već je ranije proglasio nevažećim određene odredbe Zakona o OSA-i koje su direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH davale ovlasti da uz suglasnost predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića odobrava tajno praćenje i snimanje.

Sporne odredbe zakona proglašene su neustavnim još 1.lipnja 2017. godine a prema njima “upotrebu mjera tajnog praćenja može odobriti direktor uz suglasnost predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH ako bi odgađanje uzrokovalo nepopravljivu štetu po sigurnost BiH”. 

Zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 78. stav 3., 4. i 5. Zakona o OSA BiH podnijela je tadašnja i sadašnja članica Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta BiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto.

Krišto je u apelaciji, koju je usvojio Ustavni sud, istaknula kako “osporene odredbe propisuju poseban slučaj odstupanja od načela nepovredivosti tajnosti pisama i drugih sredstava općenja, pravdan razlozima hitnosti, kada se mjera tajnog praćenja ne nalaže na osnovu odluke suda, već na osnovu odobrenja direktora Agencije, uz suglasnost predsjedavajućeg Vijeća ministara”.

Umjesto predsjednika Vijeća ministara nadzor nad ovim aktivnostima OSA-e u budućnosti bi, sukladno demokratskim standardima i odluci Ustavnog suda BiH, trebala imati sudbena vlast.

"Miješanje u Ustavom zajamčena prava pojedinaca od strane izvršne vlasti mora biti podložno učinkovitoj kontroli koju, po pravilu, treba vršiti sudstvo zbog toga što sudska kontrola pruža najbolja jamstva neovisnosti, nepristranosti i pravilnosti postupka. Mjere nadzora nad tajnošću prepiske i drugih sredstava komuniciranja pružaju mogućnost za različite vrste zlouporabe u prikupljanju i obradi podataka o građanima i pravnim osobama. Ove mjere mogu obuhvatiti i vrlo širok krug osoba budući da njima mogu biti obuhvaćene ne samo osobe u odnosu na koje su mjere određene već i svi koji su s njima imali komunikaciju", navodi se u apelaciji.

Nakon Denisa Zvizdića, predsjednika Vijeća ministara bi trebao dati Dodikov SNSD, a nakon formiranja nove vlasti očekuje se i usklađivanje Zakona o OSA-i sa odlukom Ustavnog suda BiH i stavljanje ove institucije u ustavni okvir.

 

M.M.