Mostar, prometno i ekonomsko središte Hercegovine, uskoro bi, preko Širokog Brijega, Gruda i Zagvozda, trebao biti spojen modernom brzom cestom sa Splitom.

Naime, u godišnjem izvještaju o poslovanju JP Autoceste FBiH u dijelu koji se odnosi na pregled pripremnih aktivnosti za ostale dionice autoceste i brze ceste, donesen je i opis brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica RH (faza I), a koja će biti dužine 63 kilometra.

-U razdoblju od 2017. do 2019. godine izrađeno je idejno rješenje brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica RH. Za tekuću godinu je planiran nastavak aktivnosti na daljnoj izradi projektne dokumentacije, konkretnije u tijeku je priprema natječajne dokumentacije za izradu idejnog i glavnog projekta, kazali su za Radiosarajevo.ba u JP Autoceste FBiH.

Prema idejnom rješenju, ova brza cesta će povezati Koridor Vc od petlje sjever, te će služiti kao obilaznica Mostara.

-U mjestu Polog ova brza cesta će se vezati za južnu obilaznicu Mostara, preko koje će se prometno povezati na Koridor Vc. U nastavku se pruža prema gradu Širokom Brijegu, potom kroz općinu Grude do granice s Hrvatskom gdje će se spojiti na brzu cestu Imotski – Zagvozd, pojasnili su za Radiosarajevo.ba iz JP Autoceste FBiH.

Što se tiče načina financiranja izgradnje ove brze ceste, treba podsjetiti kako su odlukom Vlade Federacije BiH o usvajanju utroška dijela sredstava “Kapitalni transferi javnim poduzećima – transfer za izgradnju autoceste i brzih cesta” (utvrđenih u Proračunu FBiH za 2018. godinu) za izgradnju ove dionice odobrena sredstva u visini od 13 milijuna KM koja će se utrošiti na projektiranje i eksproprijaciju.

Međutim, ono što je najvažnije, ukupni troškovi izgradnje ove brze ceste, na osnovu procjena, trebali bi iznositi oko 730 milijuna KM.

 

M.M.