Nakon ranije održanog sastanka s izaslanstvom Udruge poslodavaca Federacije BiH te konferencije "Inicijativa 20 + 5 + 6 - stanje i perspektive ekonomskog razvoja", predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović, sastao se u srijedu, u Širokom Brijegu, s izaslanstvom Udruge poslodavaca Federacije BiH.

-Moramo malo ubrzanije mijenjati sve ono što je nužno da bi naše gospodarstvo postalo konkurentnije, naglasio je Čović u izjavi za medije nakon održanog sastanka.

-Trebamo stvoriti ambijent kako bi naši ljudi ostali ovdje i da potrebnim izmjenama stvorimo bazu da nema sive ekonomije, sivog tržišta, da sve ono što je u BiH prepoznato kao segment rada, bude dio našeg sustava. Ako to uspijemo, ja sam siguran da će tek onda ovi sastanci dobiti na težini. Mi smo u poziciji da devetog, desetog imamo Zastupnički dom i ja sam siguran da će tada sve početi, i onda ćemo imati trend rasterećenja gospodarstva. S druge strane moramo očuvati stabilnost kada je u pitanju proračun, naglasio je Čović.

Ocijenio je kako zajednički cilj svih razina vlasti i gospodarstvenika treba biti na zaustavljanju trendova odlaska mladih iz BiH, a to se, kako je kazao, može ostvariti davanjem potpuno nove dimenzije vrijednosti rada.

-U EU nam nitko neće ništa pokloniti, a od nas se traže mrvice, da napravimo vlast te da ove stvari počnu funkcionirati. Moramo uspostaviti vlast, a onda rješavati sva ostala otvorena pitanja, ne samo na razini BiH, naglasio je Čović.

Predsjednik Udruge poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović kazao je kako je dijalog krenuo s predsjednikom HDZ-a, ali se intenzivna suradnja proširila i sa svim udrugama i tijelima vlasti. Ocijenio je kako se samo kroz dijalog može doći do nekog rješenja.

-S ovog sastanka su ključne tri stvari. Prva je da je dogovoren Zastupnički dom za sljedeći tjedan, mi smo pokušali da uredimo dvije stvari, Zakon o porezima na doprinose, Zakon o doprinosima dakle, da imamo garanciju smanjenja stopa doprinosa u narednim godinama u ovisnosti o primanjima. Prvi korak koji je napravljen je dobar signal, ali ipak trebamo vidjeti kroz Zakon to smanjenje kroz naredne četiri godine, naglasio je predsjednik Udruge poslodavaca FBiH.

-Drugo je porez na dohodak koji uvodi oporezivanje dividende. Mi nemamo ništa protiv toga ali smatramo da se treba dobiti intervencija u porezu na dobit, tako da oni koji investiraju u firme, opremu, tehnologije i objekte da su oslobođeni toga poreza, a s druge strane ravnoteža bi bila ovaj porez na dividendu, kako bi se destimuliralo ovaj porez, uzimanje svježeg novca iz firmi, kazao je Smailbegović.

-Treća stvar, vezana za sljedeći sastanak je izmjena zdravstvenog osiguranja, Zakona o zdravstvenom osiguranju gdje bi htjeli da uredimo bolovanje na jedan način, odnosno zloupotrebu bolovanja, mi stvarno imamo visok postotak bolovanja u odnosu na druge zemlje EU. Tu smo donjeli dvije osnovne mjere s 42 na 15 dana, a druga u FBiH da trošak liječenja na radu ide na teret poslodavca, bez obzira je li ozljeda nastala na poslu ili ne, zaključio je predsjednik Udruge poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.

M.J.