Bivši oficir tzv. Armije BiH, Enver Buza, osuđen je u ponedjeljak u prvostupanjskom postupku na dvanaest godina zatvora nakon što je pred Sudom BiH proglašen krivim za ratne zločine počinjene nad civilima hrvatske nacionalnosti u selu Uzdol kod Prozora.

Masakr u Uzdolu pripadnici Armije BiH počinili su 14. rujna 1993. U napadu na to selo, kako je navedeno u optužnici, ubijeno je 27 zarobljenih civila hrvatske nacionalnosti.

Envera Buzu (72) optužnica je teretila na temelju činjenice je tijekom rata u Bosni i Hercegovini, u razdoblju dok su trajali oružani sukobi između Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), bio zapovjednikom Samostalnog bataljuna "Prozor" Armije BiH te je u toj ulozi imao i stvarnu i efektivnu kontrolu nad pripadnicima policije iz Prozora koji su napali selo Uzdol.

Buza je optužen po zapovjednoj odgovornosti i osuđen jer "nije poduzeo nužne i razumne mjere da počinitelji zločina budu kažnjeni"

HNS BiH: Presuda Buzi zabrinjavajuća

Prvostupanjska presuda Suda Bosne i Hercegovine ratnom zločincu Enveru Buzi, bivšem zapovjedniku bataljuna Prozor Armije BiH, pod čijim se vodstvom počinio masakr u Uzdolu nad hrvatskim civilima i pripadnicima HVO-a, zabrinjavajuće je negiranje opsega okrutnih zločina protiv Hrvata u BiH, priopćeno je tom prigodom iz HNS-a BiH.

HNS BiH također apelira na postizanje pravde za žrtve i mira za obitelji ubijenih.

-U nizu nepravdi koje osporavaju raspone ratnih zločina, pokolja i ugnjetavanja pripadnika hrvatske nacionalnosti, HNS BiH apelira na postizanje pravde za žrtve i mira za obitelji ubijenih. Devaloriziranje žrtava i okrutnosti zločina putevi su koji Bosnu i Hercegovinu vraćaju u bolnu prošlost i oni za koje se BiH ne smije opredijeliti, stoji u priopćenju.

Upozoravaju kako su put stabilnosti, pravičnosti, suživota i zajedništva neophodni za mir i razvoj Bosne i Hercegovine.

- Jaka i funkcionirajuća pravna država prioritet je razvoja Bosne i Hercegovine, koja će u sukladnosti s ovlastima i djelovanjem pružiti okvir za mirnu i stabilnu budućnost zajedničke domovine. Put stabilnosti, pravičnosti, suživota i zajedništva neophodni su mir i razvoj Bosne i Hercegovine, te naša odgovornost prema žiteljima BiH, zaključuje se u priopćenju.

 

M.J.