Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je pažljivo pročitao deklaraciju SDA, ali da će i dalje biti suzdržan, čekajući odgovore Srba, odnosno službenih institucija RS-a i svih političkih stranaka u Republici Srpskoj.

- Onda ću biti spreman i s njima razgovarati i, umirujući situaciju, spuštajući tenzije, pronaći neku vrstu zajedničkog nazivnika. Mislim da je to jedini odgovoran pristup u trenutku koji nije tako lagan - rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Dodao je da je danas imao dobre razgovore s predstavnicima NATO-a u Beogradu i da vjeruje da će oni prenijeti njegove poruke generalnom tajniku Alijanse Jensu Stoltenbergu.

- Posebno o značaju očuvanja mira i stabilnosti u cijeloj regiji. Tu mislim i na odnose Beograda i Prištine, ali i na neusporedivo širu regiju, posebno na situaciju u BiH - precizirao je Vučić.

SNSD će propagirati samoopredjeljenje srpskog naroda

Glavni odbor SNSD-a bi sutra trebao donijeti zaključak kao službeni odgovor na Deklaraciju SDA koja je digla veliku prašinu. Fokus izlaganja, koje je predstavljeno kao baza sutrašnjeg sastanka, je na afirmaciji prava na samoopredjeljenje srpskog naroda kao reakcija na Deklaraciju SDA te SNSD-ov stav o zaštiti Daytonskog sporazuma, uključujući vraćanje nadležnosti s države na entitete.

Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović kazao da je OHR Bosni i Hercegovini upravo pomjeranjem nadležnosti nanio "veliku štetu".

-Želimo povrat nadležnosti kojih sada ima više od 80, a kojih nema u Daytonu. Vrijeme je, baš zbog stavova koje čujemo iz Sarajeva, da istaknemo pravo na samoodređenje. To je važna stvar koju nitko u Europi nema pravo preskočiti, rekao je Radmanović.

Kazao je da da je pravo na samoopredjeljenje pravo koje postoji u Ujedinjenim narodima ma te kako na njega imaju pravo svi, pa i srpski narod.

-Mi ga afirmiramo kada se osjećamo ugroženo. Stavom SDA o Republici BiH su svi ugroženi i zato spominjemo samoodređenje. Građanska država koju želi SDA je floskula i oni to dobro znaju, rekao je potpredsjednik SNSD-a.

Podsjetimo, protiv Deklaracije SDA izjasnili su se i politički predstavnici hrvatskog naroda u BiH.

 

M.M.