Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić ističe u izjavi za medije kako je dobro što je Kongres SDA usvojio Programsku deklaraciju, jer su sada “maske pale”, a ova stranka se jasno legitimirala da želi unitarnu BiH kojom bi dominirao bošnjački narod.

– Za nas su neprihvatljivi stavovi iz deklaracije o uspostavljanju “Republike BiH” kao unitarne države, o bosanstvu kao naciji, nasuprot srpskom, hrvatskom i bošnjačkom identitetu, o bosanskom kao jedinom jeziku građana BiH – rekao je Božo Ljubić.

Podsjeća da su ti stavovi nekompatibilni i nespojivi s karakterom BiH, koja je država tri konstitutivna i ravnopravna naroda, kako je definirano u temeljnim načelima Daytonskog sporazuma.

– Ti stavovi su suprotni samim načelima Daytona, ali i principima na kojima je BiH uspostavljena 1943. u Mrkonjić Gradu kao država tri konstitutivna naroda – rekao je Ljubić.

Ocijenio je da se SDA kao vodeća stranka bošnjačkog naroda najnovijom deklaracijom potpuno legitimirala i svaka mimikrija o građanskoj državi sada dobiva pravu sliku.

– Dobro je da su se legitimirali i da su maske pale. SDA želi unitranu državu, da se pod velom bosanstva ostvari dominacija bošnjačkog naroda – navodi Ljubić.

Podsjeća da su stavovi SDA legitimni, ali da i HNS isto tako ima svoje legitimne stavove, koji su za razliku od SDA u skladu s Daytonskim sporazumom.

– Mi se zalažemo za izborni zakon BiH na osnovu koga će konstitutivni narodi birati svoje legitimne predstavnike, te za prekompoziciju BiH u kojoj će biti i federalna jedinica s hrvatskom većinom – rekao je Ljubić.

Ljubić također navodi da se u BiH nakon usvajanja Programske deklaracije SDA ništa bitno neće promijeniti, te dodao da sada kada su stavovi jasni treba otvoriti iskren dijalog.

Podsjetimo, SDA je na Kongresu stranke, održanom u subotu, promovirala unitaristički koncept - Republike BiH, u kome su Bošnjaci temeljna, a Bosanci nadnacija, zagovaraju i jednog predsjednika Republike BiH i Vlade, afirmacija bosanskog jezika, njegovanje bh. identiteta, očuvanje tekovina Armije BiH, što je u konačnici najava asimilacije Srba i Hrvata.

Bizarni vrhunac Programske deklaracije je stav je SDA prema kome Hrvatska i Srbija onemogućavaju normalizaciju života u BiH.

-Velikodržavne pretenzije susjednih država na teritorij suverene države Bosne i Hercegovine i dalje onemogućavaju normalizaciju života, društvenih odnosa i snažniji oporavak bh. ekonomije, navedeno je u deklaraciji.

 

M.J.