Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ponovno je u srijedu optužio hrvatsku policiju da ilegalno ulazi na teritorij BiH, vraćajući ilegalne migrante te je zaprijetio kako će to biti spriječeno pod svaku cijenu, čak i ako to znači otvoreni sukob.

"To znači da ćemo stati na našu granicu, ne damo niti jednoj stranoj vojnoj ili policijskoj sili da ulazi unutar BiH. Koristeći ustav i zakone BiH mi smo dužni zaštititi teritorijalni integritet. Mi smo na granici, ne možemo samo stajati i mirno gledati da neko prolazi. Poručujem hrvatskoj strani: Zaustavit ćemo to po cijenu konflikta", kazao je Mektić za regionalnu televiziju N1.

Ministar sigurnosti BiH u tehničkom mandatu ustvrdio je kako je hrvatska policija u cijelosti odustala od provedbe međudržavnog sporazuma o readmisiji ilegalnih migrata i počela se ponašati potpuno protuzakonito.

"Za to postoje dokazi. Nećemo više dopustiti povredu teritorijalnog integriteta BiH. Bit ćemo prinuđeni reagirati po cijenu konflikta", kazao je Mektić dodajući kao u BiH imaju dokaze o slučajevima "teškog zlostavljanja" koje navodno hrvatska policija provodi nad ilegalnim migrantima koje zatekne u nezakonitom prelasku granice.

Takvi dokazi, kako je pojasnio, uglavnom se temelje na iskazima samih migranata.

Mektić, međutim, otvoreno pokušava "zamračiti" činjenicu da migranti u BiH organizirano dolaze iz Srbije, i to na područje Bijeljine, Zvornika i Višegrada.

Za razliku od Mektića, na ovo je pitanje ukazao saborski zastupnik i bivši ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier, koji se zalaže za angažman Europske granične službe na granici između BiH i Srbije, na rijeci Drini.

-Spominjao sam kako se politika EU pa tako i hrvatska politika kao zemlje članice ne može zatvoriti oči prema tim problemima. Ako se ne upravlja recimo granicom na Drini između Bosne i Hercegovine i Srbije onda mi moramo to staviti na dnevni red u odnosu Europske unije prema Bosni i Hercegovini i možda vidjeti da se rasporedi Europska granična služba na granici na Drini kako bi se moglo učinkovito upravljati tom granicom i nositi s migrantskim kretanjima. To su teme koje moramo bez neke političke korektnosti već odlučno otvoriti s ciljem da se to riješi. Da dobijemo dobra, pragmatična i učinkovita rješenja prvenstveno zbog sigurnosti naših građana, rekao je ovih dana Davor Ivo Stier.

Analitičari vjeruju kako je igra s migrantima sastavni dio tursko-ruskog političkog dogovora u kome sudjeluju srbijanske te dio bosansko-hercegovačkih vlasti.

 

M.M.