Očito je tu da se između Dodika i Izetbegovića lome koplja oko NATO puta i Vijeća ministara, a što se tiče hrvatske politike, jasno je definirana pozicija oko izbornog zakona. Promjena političkog odnosa prema vlastitom narodu treba staviti na prvo mjesto i to je zaokret koji će vratiti povjerenje, istaknuo je predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović u razgovoru za N1

-Bolje da su ušli u ovu situaciju nego da preglasavaju jedni druge. To bi nas još više vratilo unatrag. Lideri stranaka su ostavili prostor da pokušaju doći do kompromisa i nose preveliku odgovornost za ovu državu da ne bi došlo do kompromisa. Očekujem da će pokazati ozbiljnost prema svima nama i da će imati mandatara ili bar dogovor. Ja sam se bojao goreg scenarija, da će ući u konfrontacije i da će se stvari vratiti na novi početak. Ipak jednu dozu optimizma imam u sebi i vjerujem da zbog svega što se događa, i međunarodne zajednice koja se uključuje u procese rješavanja problema, i zbog ukupne situacije u okruženju, da ćemo taj minimum uraditi. Kompromis je ono što može pokrenuti procese u BiH, istaknuo je u izjavi za N1.

Osvrnuo se i na pristup prema članstvu u euroatlanskim integracijama.

-Što se tiče NATO puta BiH i u Europsku uniju a koji se tiče hrvatskih politika, tu nema dvojbi. Jedino ispravno - i ono što će donijeti nešto dobro BiH - jesu euroatlanske integracije. S druge strane imate jedan narod koji očito nije spreman prihvatiti u ovom trenutku na ovaj način da se taj put jasno definira i da se krene tim putem. U tom prostoru, jednom izbalansiranom izjavom u kojoj će se jasno odrediti da se ide i prema NATO-u a da se formira Vijeće ministara, da se nakon formiranja ubrzanim koracima pristupi razgovorima sa NATO-om i pristupanja k NATO-u, to je nekakva izbalansirana izjava koja bi mogla dati optimizam da se u ovoj državi može doći do dogovora, komentirao je predsjednik HDZ 1990.

Osvrnuo se i na nedostatak povjerenja.

-Ova koalicija je prilično narušila povjerenje i više nije na razini na kojoj bi trebalo biti. Pozivam i ja da se poštuje izborna volja svih naroda. Mi još nemamo ni u FBIH ni u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, kao ni na razini Vijeća ministara vlast i jedino logično rješenje je poštivati volju naroda. Ne gleda se kako žive svi građani u BiH, u kojoj su situaciji. Iseljavanje iz BiH je nikada gore - rekao je.

Čelnike SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH poziva na novu rundu razgovora.

-U jednom trenutku sam vjerovao da je postignut dogovor. Posrednik je bio Wigemark koji je uložio veliki trud da pokaže da se može postići dogovor. No, nakon dan-dva svi su počeli tumačiti što je dogovoreno, i tad je bilo jasno u kojem će pravcu dogovor ići. Neka ponovo trojka sjedne i razjasne šta je dogovoreno, da napokon zatvorimo priču oko formiranja vlasti, dodao je.

Osvrnuo se i na stavove triju strana.

-Očito je tu da se između Dodika i Izetbegovića lome koplja oko NATO puta i Vijeća ministara, a što se tiče hrvatske politike, jasno je definirana pozicija oko izbornog zakona. Promjena političkog odnosa prema vlastitom narodu treba staviti na prvo mjesto i to je zaokret koji će vratiti povjerenje, zaključio je.

 

M.J.