Bošnjački član Predsjedništva BiH i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović je danas u Sarajevu izjavio novinarima da su Milorad Dodik i Narodna Skupština RS-a, odlukom o Pelješkom mostu, povrijedili vitalne interese BiH.

Najavio je da će se nastaviti boriti za interese države Bosne i Hercegovine, interese njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, jer BiH, kako je kazao, ne traži ništa ni manje ni više od onoga što joj pripada po međunarodnom pravu.

-Mi ćemo na tome ustrajati - kazao je Džaferović prije početka sjednice Predsjedništva SDA.

Po njegovim riječima, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i svojom jučerašnjom odlukom Narodna skupština Republike Srpske, su povrijedili vitalni interes BiH.

- Oni su ustvari povrijedili vitalni interes BiH i ja sam sasvim siguran da takvim postupkom mogu da uđu u vrlo opasnu zonu povrede vitalnih interesa i samoga entiteta – naveo je Džaferović.

Dodao je da razlozi koje je Dodik naveo, ne stoje nijedan.

- Ni prvi koji se tiče nekog cjelovitog pristupa, jer član Predsjedništva BiH Željko Komšić i ja smo reagirali prijedlogom zaključka na incident koji se sada dešava. Dakle, to je jednostrana izgradnja prepreke Bosni i Hercegovini u njenom pristupu prema otvorenom moru - kazao je Džaferović.

Napomenuo je da to ne isključuje raspravu o ukupnoj granici i sa Republikom Hrvatskom i sa Srbijom, i to Bosnu i Hercegovinu u budućnosti čeka.

- Što se tiče kineskih kompanija koje izvode radove, ne treba uopće objašnjavati takav razlog, porediti te dvije stvari. Drugi razlog koji se tiče izgradnje mosta u Bosanskoj Gradišci je posebno interesantan za ovo o čemu ja govorim – naveo je Džaferović.

Po njegovim riječima, most u Bosanskoj Gradišci treba cijeloj BiH, svim građanima BiH, pa i građanima entiteta Republika Srpska.

- Međutim, Milorad Dodik i skupština Republike Srpske su zaboravili jednu stvar. Dodvoravajući se Republici Hrvatskoj da bi dobili njihovu suglasnost, oni vrijeđaju vitalni interes vlastite države koja je omogućila da uopće uđemo u taj aranžman, jer tog aranžmana ne bi bilo da ne postoji suglasnost na nivou države BiH. Neka dobro povedu računa o ovome o čemu govorim, jer mogu da uđu u vrlo opasnu zonu povrede i vitalnih entitetskih interesa - naglasio je Džaferović skoro prijetećim tonom.

Podsjetimo, u situaciji kad Željko Komšić, koji je bošnjačkim glasovima izabran na dužnost hrvatskog člana Predsjedništva BiH, u praksi postupa kao drugi bošnjački člante institucije, srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, iskoristio je ustavne mogućnosti i pozvao se na vitalni nacionalni interes.

- Da su Hrvati u ovoj situaciji imali legitimnog i legalnog člana Predsjedništva BiH, on bi se u ovoj situaciji pozvao na vitalni nacionalni interes o čemu bi se u konačnici izjašnjavao Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH. Kako je nametanjem Željka Komšića pogažena izborna volja hrvatskog naroda i onemogućeno konzumiranje ustavnih prava propisanih Aneksom 4 Daytonskog sporazuma, Ustavom BiH i izbornim zakonom, uskočio je Dodik i učinio zapravo ono što je bila zadaća hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Pozivanje na vitalni nacionalni interes BiH, što čini Džaferović, je pozivanje na političku floskulu nepoznatu Ustavu BiH i ima za cilj promociju unitarnih ideja - kazao nam je izvor s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru koga smo zamolili za tumačenje ove situacije.

M.J.