Narodna skupština Republike Srpske podržala je izjavu Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH, koji je pokrenuo proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa nakon što su ga druga dva člana Predsjedništva BiH preglasala tražeći da Hrvatska obustavi izgradnju Pelješkog mosta dok se ne riješi putanje granice na moru.

Od 72 nazočna zastupnika za Odluku o potvrđivanju Izjave glasovalo je 60 zastupnika, protiv je bilo šest, a suzdržano šest zastupnika, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Kako prenose novinari iz Parlamenta, od šest glasova protiv, dva su od zastupnika PDP-a Draška Stanivukovića i Jelene Trivić, jedan od Nebojše Vukanovića (SDS).

Narodna skupština Republike Srpske sa 60 glasova ‘za’ usvojila je Zaključke klubova zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS), Socijalističke partije (SP), Partije demokratskog progresa (PDP), Demokratskog saveza – DEMOS, Narodnog demokratskog pokreta (NDP) i Ujedinjene Srpske

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je tijekom današnje sjednice Narodne skupštine RS-a naglasila kako ne podržava inicijative koje bi trebale ugušiti bilo čiji važan infrastrukturni, ekonomski i gospodarski projekt.

-BiH je još jedno razmaženo derište koja je naviknula da je svi tetoše i koja ne može pokazati kapacitete normalne države i u kojoj sve može postati problem, navela je Cvijanović, dodajući kako je problematičan i termin kada se osporava gradnja mosta, koja je počela, osiguran je investitor, a iza tog projekta stoji EU.

Podsjetimo, zaključak Predsjedništva BiH o prihvaćanju Službenog stava Bosne i Hercegovine u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac, donesen je bez konsenzusa na 4. redovitoj sjednici Predsjedništva BiH, 16. srpnja, s dva glasa “za“, članova Željke Komšića i Šefika Džaferovića, i s jednim glasom protiv, aktualnog predsjedatelja Milorada Dodik, koji je zatim pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa RS-a.

M.J.