Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u utorak je glasovima Željka Komšića i Šefika Džaferovića donijelo odluku o pokretanju spora protiv Hrvatske zbog gradnje Pelješkog mosta. Srpski član Predsjedništva BiH i aktualni predsjedatelj Milorad Dodik bio je protiv toga te je najavio kako će je nastojati blokirati koristeći mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa srpskog naroda.

- U formalnom smislu (odluka) se smatra usvojenom ali s obzirom na to da svaki član ima pravo na vitalni interes ja sam potegao kao srpski član Predsjedništva pitanje vitalnog nacionalnog interesa, kazao je Milorad Dodik novinarima u Sarajevu nakon sjednice Predsjedništva BiH.

Nije pojasnio kakav bi se točno spor trebao voditi no pretpostavka je kako je u pitanju pokretanje postupka pred nekim od međunarodnih arbitražnih tijela.

Mehanizam vitalnog nacionalnog interesa znači kako će Dodik sada svoje protivljenje stavovima Komšića i Džaferovića obrazložiti pred Narodnom skupštinom Republike Srpske i ukoliko ona njegovo mišljenje prihvati dvotrećinskom većinom zastupnika onda odluka za koju su glasovala druga dva člana Predsjedništva BiH ne može stupiti na snagu.

Odluka o pokretanju spora protiv Hrvatske zbog gradnje Pelješkog mosta, za koju su glasovali Komšić i Džaferović, iznova je pokazala da hrvatski narod u BiH nema svog predstavnika u Predsjedništvu BiH.

 

M.M.