Zapovjednik Zajedničkog zapovjedništva snaga NATO-a u Napulju, admiral James Foggo, izjavio je u Sarajevu kako ne vidi razloge zašto Republika Srpska ne želi da Bosna i Hercegovina bude članica NATO-a.

-To je savez koji štiti države članice, onemogućava nasilje, prvenstveno izvodi obrambene a ne ofanzivne operacije, naglasio je.

Foggo je tim riječima odgovorio na jedno od novinarskih pitanja i napomenuo također da je proteklih godina Republika Srpska mijenjala stavove o Akcijskom planu za članstvo (MAP) u NATO-u.

Admiral podržava put Bosna i Hercegovina u NATO-u i prvi godišnji nacionalni program jer će to, po njegovim riječima, biti doprinos stabilnosti i sigurnosnom okviru potrebnom za ekonomski rast i prosperitet zemlje.

Admiral Foggo također cijeni posjetu uspješnom i naglašava da Bosna i Hercegovina ima ključnu ulogu za europski mir i sigurnost te promoviranje stabilnosti na "zapadnom Balkanu".

- NATO je predan nastavku snažnog partnerstva sa Bosnom i Hercegovinom te jačanju naše suradnje i interoperabilnosti. I moja današnja posjeta naglašava važnost ove zemlje za NATO i zapadni Balkan te želim javno kazati da je NATO zahvalan Bosni i Hercegovini za njen dugogodišnji doprinos operacijama podrške mira u cijelom svijetu, i to ne samo NATO-a nego i Europske unije i Ujedinjenih naroda. Vaš doprinos je od izuzetne važnosti za naša nastojanja i doprinosi našoj kolektivnoj sigurnosti i stabilnosti - rekao je.

Partnerstvo između BiH i NATO-a prošireno je ulaskom Bosne i Hercegovine u Partnerstvo za mir 2006. godine, a razvijalo se dalje i u proteklih 13 godina. Važno je nastaviti taj zamah i ići naprijed, naglasi je Foggo, potičući Bosnu i Hercegovinu u nastavku napredovanja.

- Ta poboljšanja će vašim oružanim snagama dati sposobnosti koje mogu koristiti za pružanje pomoći civilnim organima i u odgovoru na prirodne katastrofe u zemlji te nastavak doprinosa međunarodnim mirovnim i sigurnosnim misijama u inozemstvu - podsjetio je.

Zapovjednik Zajedničkog zapovjedništva snaga NATO-a stacionirane u Napulju izrazio je punu predanost Saveza da podrži Bosnu i Hercegovinu, uključujući i podršku unutar zemlje kroz svakodnevno djelovanje NATO stožera u Sarajevu, u vidu stručne pomoći i savjeta Ministarstvu obrane i Oružanim snagama, kao institucijama angažiranim na raznim aktivnostima koje jačaju partnerstvo NATO-a i Bosne i Hercegovine.

Admiral James Foggo obratio se novinarima u Sarajevu zajedno s ministricom obrane Bosne i Hercegovine Marinom Pendeš nakon razgovora tijekom današnjeg posjeta izaslanstva Zajedničkog zapovjedništva snaga NATO-a iz Napulja Ministarstvu odbrane BiH. Tijekom dana razgovarao je i s članovima Predsjedništva BiH.

M.J.