Osman Mehmedagić Osmica, ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA), još nije postupio po naredbi Tužiteljstva BiH i dostavio tužiteljima traženu diplomu o završenom visokoškolskom obrazovanju, saznaje sarajevski „Dnevni avaz“.

Direktor OSA-e nije dostavio diplome ni ostalih rukovodećih službenika ove državne agencije, iako je takav zahtjev dobio još prije mjesec.

Avaz saznaje da je OSA jedina policijska agencija u državi koja nije postupila po zahtjevu Tužiteljstva, koje provodi istragu o lažnim diplomama nakon zahtjeva državnih institucija da bude utvrđeno tko su službenici s lažnim visokoškolskim dokumentima.

Tužiteljstvo BiH tražilo je od Ministarstva sigurnosti BiH i čelnika policijskih agencija da im dostave diplome, ali se Osman Mehmedagić oglušio na taj zahtjev, tvrdi isti izvor.

Na zahtjev tužitelja odgovorili su čelnici Granične policije BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Uprave za neizravno oporezivanje.

I ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić predao je tužiteljima diplomu, kao i svi rukovodeći službenici zaposleni u tom ministarstvu.

Ne postoji nijedan zakonski razlog da Mehmedagićeva diploma ne prođe tužiteljsku provjeru. Ovakvim činom, on krije kako je i gdje diplomirao, a da bi zaštitio sebe, ne dozvoljava ni drugim rukovodećim službenicima OSA-e da predaju na provjeru svoje diplome, navodi Avaz.

Ovim potezom direktora OSA-e na pomolu je neviđeni skandal u državi, pogotovo što mediji u BiH već mjesecima spekuliraju da je Mehmedagić, inače bivši "milicionar", pod stare dane „diplomirao“ na Univerzitetu u Novom Sadu.

Prema informacijama „Avaza“, afera „Selefije“, koju je plasirala OSA putem nekih medija, bila je samo skretanje pažnje i pokušaj da se Mehmedagić spasi otkrića da radi s „lažnom diplomom“, o čemu mediji već mjesecima pišu.

 

M.J.