U Neumu je u četvrtak počeo dvodnevni znanstveno-stručni skup "Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu" u organizaciji Sveučilišta u Mostaru i Rektorskog zbora Republike Hrvatske, pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

U fokusu skupa bit će pitanje ustavnih izmjena te usklađivanje Ustava BiH s međunarodnim i domaćim vrijednostima i standardima kako bi se osigurao daljnji nastavak bh. puta ka euroatlantskim integracijama.

U pozdravnom govoru rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić kazao je kako će četrdesetak autora na dvodnevnome skupu ponuditi odgovore na ključna pitanja koja muče današnju BiH.

Na skupu u Neumu predstavnici akademske zajednice kroz tri će panela - opći, politološki, ustavno-pravni - ponuditi smjernice za političko djelovanje s ciljem približavanja bh. ustava europskoj ustavno-pravnoj tradiciji.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras kazao je kako je zadatak skupa ponuditi odgovore kako uspostaviti ustavnu strukturu koja će omogućiti istinsku ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda i ostalih građana u Bosni i Hercegovini.

- Strateški cilj Republike Hrvatske je ostanak i opstanak Hrvata u Bosni i Hercegovini, a da bi se taj cilj ostvario Sveučilište u Zagrebu i Rektorski zbor smatraju de je europski put jedan od bitnih preduvjeta da bi se taj strateški cilj i ostvario - poručio je Boras.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić istaknuo je kako se neumska Konferencija organizira isključivo zbog bolje budućnosti zajedničke domovine Bosne i Hercegovine, te je kao takva jedna od rijetkih koja traži odgovore na goruća pitanja ove zemlje, ne samo za Hrvate nego za sve njezine stanovnike.

-Ona ne nudi eksplicitna rješenja u vidu političkih odluka već znanstvene i empirijske odgovore koji tek trebaju dobiti politički diskurs - naglasio je Tomić.

Plenković: Vi ste nama čuvali leđa,sad ćemo mi vama

Uvodno predavanje prvog dana neumske Konferencije održao je hrvatski premijer Andrej Plenković koji je istaknuo kako dolazi kao predsjednik Vlade zemlje koja je veliki prijatelj i zagovornik BiH, te prijatelj sva tri konstitutivna naroda BiH. 

-To je ključ razumijevanja Republike Hrvatske u svim odnosima prema BiH, to radimo u svim područjima suradnje, s uvjerenjem da je europski i euroatlantski put BiH pravi način napretka i boljitka svih građana Bosne i Hercegovine - rekao je.

Premijer Plenković istaknuo je kako će Hrvatska nastaviti raditi na procesu osnaživanja i međunarodnog položaja BiH, a na tom tragu naveo je nekoliko ključnih poruka koje je Hrvatska poslala i šalje prema Bosni i Hercegovini.

Naposljetku je ponovio kako se hrvatska politika prema BiH bazira na temeljnom načelu ravnopravnosti tri konstitutivna naroda koje treba ostati temelj institucionalnog razvoja BiH i kojega  će Hrvatska kao supotpisnik Daytonskog sporazuma nastaviti podupirati. 

-Vi ste nama čuvali leđa,sad ćemo mi vama - rekao je Plenković.

Čović: Skup u Neumu ponuditi će neka nova rješenja za BiH

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović poručio je kako će skup u Neumu ponuditi neka nova rješenja za BiH kako bi se ubrzao njezin europski put.

- Ovom trećom konferencijom koju organiziramo u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru zaokružit ćemo misao koju smo ponudili našim prijateljima u BiH u pokušaju traženja boljih rješenja za modernu, europsku BiH - kazao je Čović.

Dodao je kako BiH ima jasno definiran put "koji je zamagljen nesporazumima i međusobnim uvjeravanjima da je BiH samo njihova".

- Četiri članice bivše države danas su članice NATO saveza ili su na putu da to postanu, četiri članice bivše države su punopravne članice EU ili su na putu otvaranja i zatvaranja poglavlja u pristupnim pregovorima. Ostala je BiH, kako bi mi kazali, kao preslika bivše države u malom, s jednakim iskušenjima i traženjima puta kako je očuvati. Ako to stoji samo na plećima najmalobrojnijeg naroda – hrvatskog naroda, i ako drugi ne žele čuti to što mi govorimo o europskoj budućnost, teško ćemo uspjeti - poručio je Čović.

M.J.