Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik te predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH Dragan Čović razgovarali su u nedjelju u Mostaru o ustroju vlasti i europskom putu Bosne i Hercegovine. 

Potvrdili su partnerstvo u formiranju vlasti na državnoj i federalnoj razini. Pritom su podsjetili na poruku iz Bruxellesa da se žurno pristupi ustrojavanju vlasti u skladu s izbornim rezultatima.

Istaknuli su da unutar hrvatskog i srpskog naroda o tome nema nesuglasica te da je sada na potezu bošnjačka stranka SDA.

SDA ima dvije opcije

Nakon što se SDP BiH jučer definitivno izjasnio da neće sudjelovati u vlasti, SDA ima dvije mogućnosti da sa HDZ-om i SNSD-om okupi parlamentarnu većinu na federalnoj i državnoj razini.

Prva je mogućnost da privole Demokratsku frontu Željka Komšića na napuštenje tzv. Bh bloka i zajedno s njima formiraju većinu. Druga je mogućnost da nedostajući broj mandata dobiju iz tri stranke - SBB Fahrudina Radončića, PDA Mirsada Kukića i A-SDA Nermina Ogreševića.

Nije nikakva tajna da bi SDA radije u koaliciju sa Komšićevim DF-om, zbog osobnih animoziteta koji postoje između Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića. Međutim, malo je vjerovatno da će Komšić napustiti tzv. Bh. Blok, za koji je rekao da predstavlja političku budućnost BiH.

Naime, u SDA strahuju da bi Fahrudin Radončić, sa svojim mini-blokom i s HDZ-om BiH, mogao imati većinu u Vladi Federacije BiH te ograničiti utjecaj SDA na federalnoj razini.

Nije nikakva tajna da čelnik HDZ-a BiH, Dragan Čović, također želi da se većina na federalnoj i državnoj razini formira s Radončićevim SBB-om, s kojim imaju dobru suradnju, za razliku od Komšića koji je bošnjačkim glasovima uzurpirao mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

 

M.J.