Sumnja se da je bivši pripadnik mudžahedinskog pokreta El mudžahid, Edin Gačić, sinoć ubio policajca u Suhodolu kod Sarajeva, 30-ak km udaljenog od mjesta gdje je u ponedjeljak ubio vlasnika trgovine u Konjicu, svoju treću žrtvu.

Kako je objavio sarajevski Dnevni Avaz, u policajca Mahira Begića, koji je osiguravao objekt Federalne uprave policije (FUP) u mjestu Suhodolu u Tarčinu, napadač je u večernjim satima ispalio više hitaca iz nepoznatog vatrenog oružja.

Ranjeni policajac je do dolaska Hitne medicinske pomoći podlegao ozljedama. U informacijama koje dolaze iz Sarajeva dodaje se da se ubijeni pripadnik FUP-a borio s ubojicom, s obzirom na to da su na tijelu vidljive posjekotine. Nestao je i policajčev pištolj. Policiji je nedugo nakon incidenta prijavljeno da je na lokalitetu Ušivak kod Hadžića viđen Edin Gačić.

Sumnja se da je novo, četvrto ubojstvo upravo počinio ovaj bivši mudžahedinski borac za kojim policija traga već šest dana zbog likvidacije Sauda Sultanića kojega je ubio u ponedjeljak u Podorašcu kod Konjica.

Podsjetimo, Gačić je potkraj rata ubio suborca iz postrojbe El Mudžahid, koja je djelovala u sastavu 3. korpusa Armije BiH, poznate po brutalnim smaknućima i ritualnom odsijecanju glava nakon čega je osuđen na osmogodišnju kaznu zatvora. Pomilovao ga je 2000. tadašnji predsjednik Federacije BiH Ejup Ganić iz Stranke demokratske akcije i smanjio kaznu zatvora za jednu godinu.

Iz zatvora je izašao 2002., ubio je majku u Zenici te je 2003. osuđen na 20 godina zatvora. Nakon izdržane dvije trećine kazne pušten je iz zatvora u Bihaću. Uprava bihaćkoga zatvora upozorila je kako bi Gačić, za kojega se tvrdi da boluje od shizofrenog poremećaja,  mogao ponovno počiniti ubojstvo, no vlasti su ignorirale ovo upozorenje.

 

M.J.