Marina Pendeš, ministrica obrane BiH u izjavi za N1 televiziju je istaknula kako mediji u BiH zloupotrebljava temu pristupanja NATO savezu te kako BiH ima zakonsku obvezu kada je u pitanju NATO put.

-Uvjerena sam da stanovnici BiH žele mir, stabilnosti i sigurnost, gdje bi to trebala biti osnova za investiranje, ulaganje, da mladi ljudi ostaju. U tom smislu smatram da ne postoji nijedan razlog da prvi nacionalni godišnji program bude usvojen. To je alat suradnje između NATO-a i zemlje. Postavljamo određeni broj ciljeva i te ciljeve u suradnji želimo ostvariti i implementirati. Sami sebi određujemo kratkoročne i dugoročne ciljeve - istaknula je Pendeš u izjavi za N1.

Istaknula je kako se u medijima zloupotrebljava prvi godišnji nacionalni program jer puno toga treba provesti i mnoge stvari riješiti i na unutarnjem i vanjskom planu - odnosno pitanjima.

Ponovila je da je aktuelno Vijeće ministara BiH koje je imenovano 1.4. 2015. postupilo po postojećoj odluci Predsjedništva BiH, jer je tada bio konsenzus oko aktiviranja MAP-a.

-BiH ima zakonsku obvezu kada je u pitanju NATO put. To piše u zakonu. Tu zakonsku obvezu trebamo ispuniti. O tome trebaju voditi računa svi. Smatram da u potpunosti trebamo implementirati zaključne Predsjedništva. Svako članstvo košta, zavisi samo kakvi su benefiti - poručila je.

Komentirajući koaliranje HDZ-a i SNSD-a, koje nije po volji službenog Sarajeva, Pendeš kaže da je logičan potez temeljen na volji birača.

-Mi nismo nikoga izabrali, narod je izabrao svoje predstavnike. Ovo su stranke koje imaju najveću potporu biračkog tijela. To je logično da formiramo vlast s njima - istaknula je.

Negirala je informaciju da je odluka o uspostavljanju Komisije za NATO integracijski proces BiH četiri godine navodno stajala u ladicama zamjenika ministra vanjskih poslova BiH Josipa Brkića.

-Kad se uspostavi NATO koordinacijsko tijelo - nije obveza zamjenika da to objavljuje u Službenim novinama. To nije adresa zamjenika ministra brkića što znači da je to netočna informacija", poručila je.

Pendeš je također podsjetila da je HDZ BiH bila najangažiranija na NATO putu Bosne i Hercegovine.

-Raznim floskulama se pokušava umanjiti doprinos HDZ-ovih ljudi. Optužiti Brkića je neprimjereno - istaknula je dodajući kako svi moraju dati doprinos za euroatlantske integracije, budući da je sve jasno definirano u Reformskoj agendi i kazala je da će do toga na koncu i doći.

 

M.J.