Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko upozorio je u četvrtak u Sarajevu da je najava inicijative za osporavanje naziva Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH, usred rasprava o formiranju vlasti, neodgovorna, kontraproduktivna i dodatno podriva povjerenje među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima.

Ujedno je podsjetio da se, prema Ustavu BiH, BiH sastoji od dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH.

-Upravni odbor Vijeća za sprovođenje mira (PIC) kontinuirano izražava posvećenost temeljnoj strukturi BiH kao jedinstvene, suverene zemlje koja se sastoji od dva entiteta - istaknuo je.

Visoki predstavnik je pozvao stranke da se uzdrže od bilo kakvih daljih polarizirajućih poteza i retorike, te da se konstruktivno uključe u što brže formiranje vlasti na svim razinama.

Podsjetimo, Stranka demokratske akcije (SDA) priopćila je u srijedu da će posredstvom svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska.

Srpski člab Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je nakon toga da inicijativa SDA za pokretanje procedure pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska potpuno neprihvatljiva, te da predstavlja rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i "inicijativu za razdruživanje u BiH".

Posljedica je to, smatraju analitičari, zahtjeva SDA da na mjesto Glavnog tužitelja u Tužiteljstvu BiH dođe netko iz reda Bošnjaka. Kako je Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće u srijedu izabralo Gordanu Tadić za glavnu tužiteljicu Tužiteljstva BiH uslijedilo je i realiziranje  Izetbegovićeve najave o "prelasku crvene crte".

U SDA naime negoduju zbog procesuiranja niza ratnih zločina počinjenih od strane Armije BiH. Stoga i javno poručuju  "da se Bošnjaci uklanjaju sa čelnih pozicija u pravosuđu kako bi se mogla realizirati kampanja u kojoj se po svaku cijenu na optuženičke klupe dovode visoki oficiri i vojnici Armije RBiH, i na takav način pokušava napraviti vještački etnički balans u procesuiranju ratnih zločina"

 

M.J.