Skupština Županije Zapadnohercegovačke, na svojoj drugoj redovnoj sjednici održanoj u ponedjeljak u Širokom Brijegu, potvrdila je novu Vladu Županije Zapadnohercegovačke na čelu s novim/starim predsjednikom Zdenkom Ćosićem. Ova županija je tako prva u BiH dobila novu vladu, javlja Vrisak.info.

U novom sazivu Vlade ŽZH došlo je do dvije promjene na ministarskim pozicijama. Dosadašnjeg ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi Stjepana Boguta zamijenio je Tomislav Pejić, mladi ginekolog iz Gruda, dok je novi ministar pravosuđa i uprave Širokobriježanin Kristijan Zovko, dosadašnji tajnik Vlade, koji je na ministarskom mjestu zamijenio Anitu Markić.

HDZ BiH sa svojim koalicijskim partnerima ima apsolutnu većinu u Skupštinu ŽZH, točnije 16 od 23 mandata, te formiranju nove Vlade nije bilo nikakvih prepreka.

Novi/stari predsjednik Vlade Zdenko Ćosić, kojemu je ovo treći mandat, istaknuo je da nije bilo nikakvoga razloga čekati daljnje rokove te da su u ŽZH to znali već poslije izbora s obzirom da HDZ BiH ima većinu u Skupštini ŽZH.

-Očekujem kontinuitet s obzirom da je Vlada i u prethodnom mandatu bila većinska odnosno HDZ-ova. Mi smo prezentirali ono što smo činili u prošlom mandatu, također smo najavili što ćemo činiti u narednom razdoblju i s tim obećanjima i programima dobili smo ovakav mandat. Idemo dalje u stabilizaciju prilika u županiji, idemo dalje u projekte i izradu strategija. Želimo da naša županija bude na onom mjestu koje joj i statistički pripada tj. da se stvara što povoljnija klima u županiji, kako socijalna tako i razvojna.

Za takvo nešto nam je potreban okvir i sredstva s obzirom da znate da kreiranje tog poslovnom okruženja u BiH je uglavnom prepušteno lokalnim zajednicama jer nemamo okvire na državnoj ili federalnoj razini. Zato smo mi tu kao županija da stvaramo okvire i strategije i da podupiremo, u svakom smislu, svaku ideju i inicijativu koja će dovesti do većeg broja zaposlenih i do boljeg okruženja i života u Županiji Zapadnohercegovačkoj - izjavio je novinarima predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić.

Ministar financija i dopredsjednik Vlade ŽZH ostaje Toni Kraljević koji je u izjavi istaknuo da njegov resor čekaju novi/stari izazovi.

-U prošlom mandatu napravljeni su veliki iskoraci na planu stabilizacije i konsolidacije županijskih financija. Pred nama su novi/stari izazovi, nastavljamo sa svim započetim projektima, otvaramo socijalni dijalog sa sindikatima i nadam se da ćemo biti u prilici unaprijediti radno-pravni status naših uposlenika - istaknuo je ministar Kraljević.

 

M.J.