Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je u nedjelju kako posjeduje dokaze o tome da hrvatska policija vraća ilegalne migrante sa svog teritorija u BiH, te ih pri tom zlostavlja.

-Bruka i sramota od jedne europske države, članice Europske unije. Policija se bavi krijumčarenjem migranata i tjera ih na ilegalne migracije. Mi smo na to više puta upozoravali - kazao je Mektić za televiziju N1.

Mektić je to izjavio komentirajući snimke što ih je objavila njemačka televizija ARD te je dodao da su sigurnosne agencije u BiH prikupile dokaze koji potvrđuju optužbe njemačke televizijske kuće.

-Raspolažemo dokazima da se oni (hrvatska policija)  time bave i da fizički zlostavljaju i tuku migrante. I čak imamo dokaze da su znali maltretirati obitelji i maloljetnu djecu - kazao je Mektić.

MUP RH takve je tvrdnje odbacio navodeći da se radi o "postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj crti na zelenoj granici i primjeni instituta odvraćanja" što je u skladu s hrvatskim zakonima, a nijedan slučaj navodnog zlostavljanja nije potvrđen provedenim provjerama.

Podsjetimo, migranti u BiH pristižu iz Srbije i Crne Gore. Prema raspoloživim saznanjima većina migranata u BiH organizirano ulazi u području između Bijeljine i Zvornika.

 

M.M.