Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je danas predstavnike bošnjačkog "Udruženja generala BiH" i osudio najnovija uhićenja bivših pripadnika Armije BiH osumnjičenih za ratne zločine. Iz Ureda bošnjačkog člana Predsjedništva BiH također poručuju kako je "Armija BiH bila bila jedina legalna vojska međunarodno priznate države".

Generali, inače ratni pripadnici Armije BiH, su ukazali na "očiglednu tendenciju domaćeg pravosuđa koje, pod političkim pritiskom, pokušava uspostaviti etnički balans u procesuiranju ratnih zločina, čime se u krajnjem žele izjednačiti branitelji Bosne i Hercegovine i agresori na nju", priopćeno je iz Ureda bošnjačkog ćlana Predsjedništva BiH.

Inače, u priopćenju odaslanom medijima iz ureda Šefika Džaferovića neistinito se ističe kako je "Armija BiH bila jedina legalna vojska međunarodno priznate države".

"Tužiteljstvo BiH pokrenulo više procesa protiv branitelja BiH, pripadnika Armije RBiH, koja je bila jedina legalna vojska međunarodno priznate države, nego protiv pripadnika vojski koje su vršile agresiju", priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

U nastavku priopćenja dalje se ponavlja mantra "o snagama koje su branile BiH i kažnjavale zločine".

-Zajednički je konstatirano da su snage koje su branile Bosnu i Hercegovinu sustavno sprečavale i kažnjavale zločine u svojim redovima, dok su snage koje su izvršile agresiju na Bosnu i Hercegovinu sistematski planirale, organizirale, ohrabrivale i izvršavale zločine. Broj zločina počinjenih od snaga koje su izvršile agresiju na Bosnu i Hercegovinu neusporedivo je veći od broja zločina počinjenih od strane pojedinaca u redovima Armije Bosne i Hercegovine, te je stoga neprihvatljivo stvaranje vještačkih balansa u broju pokrenutih kaznenih postupaka i izrečenih sudskih presuda. Nije bilo balansu u činjenju, te stoga ne može biti balansa ni u procesuiranju i kažnjavanju odgovornih za ratne zločine - navodi se u priopćenju.

Istaknuto je da u Bosni i Hercegovini postoje brojna naselja i gradovi koja su od strane agresorskih snaga sistematski granatirana, u kojima su "kompletne porodice ubijane, iz kojih su ljudi odvođeni u logor, da su u tim zločinima sudjelovale tisuće počinitelja, a da su procesuirani samo neki od njih".

Na sastanku je također "konstatirano da je potrebno pokrenuti širu društvenu, političku i pravnu akciju kako bi svi oni koji su počinili zločine bili izvedeni pred lice pravde".

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je kazao da su u tom smislu već "poduzete aktivnosti na formiranju centra za istinu i pravdu, čije će rad biti usmjeren na dokumentiranje zločina, otkrivanje počinitelja i njihovo prijavljivanje nadležnim tužiteljestvima u BiH, ali u svijetu.

-Džaferović se suglasio s predstavnicima Udruženja generala BiH da je potrebno financijski ojačati fondaciju iz koje će se financirati obrane svih branitelja BiH suočenih s optužbama- priopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Podsjetimo, radi se o reakciji bošnjačkog političkog vrha i umirovljenih generala Armije BiH na uhićenja bivših pripadnika Armije BiH osumnjičenih za zločine u Križančevu selu i jučerašnjeg uhićenje generala Ramiza Drekovića osumnjičenog za zločine u Kalinoviku.

Dreković pušten na slobodu

Inače, Sud Bosne i Hercegovine sinoć je odbio prijedlog postupajućeg tužitelja Tužiteljstva BiH i nije odredio mjeru pritvora bivšem generalu Armije BiH, Ramizu Drekoviću, koji je ovih dana uhićen u njegovom stanu u Sarajevu.

Ramiz Dreković je pušten da se brani sa slobode, a određene su mu mjere zabrane sastajanja sa svjedocima koji su dali iskaz, kao i s drugim pripadnicima mostarskog 4. Korpusa ABiH, čiji je bio ratni zapovjednik.

 

M.J.