Potrebno je da Bosna i Hercegovina što prije implementira izborne rezultate, a u konačnici uradi i reformu Izbornog zakona, kazao je u intervjuu za novinske agencije u BiH zamjenik pomoćnika državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za jugoistočnu Europu Matthew Palmer.

Ovu reformu, jasno je naglasio Palmer, ne može nametnuti međunarodna zajednica.

- Ona mora biti predložena i implementirana od vlasti u BiH jer je reformama potreban legitimitet, ali za to će biti potreban kompromis.Tenzije su normalne u demokratskom društvu. Kroz njih, kroz pregovaranje i postizanje kompromisa legitimne politike se rađaju. SAD će pomoći u tome i podržavati reforme, ali mi nismo tu da diktiramo - dodao je Palmer.

Ocijenio je da građani svih zemalja jugoistočne Europe još žele članstvo u euroatlantskim institucijama te da iako je proces postizanja tog cilja težak i dugotrajan on nema alternativu, a na tom putu imat će i nesumnjivu i dosljednu podršku SAD.

-Konkretno, podržavat ćemo članstvo za sve zemlje u Europskoj uniji te članstvo u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) za sve zemlje koje su iskazale opredijeljenost za to, što isključuje Srbiju - istaknuo je.

Kao pozitivan primjer izdvojio je sporazum postignut između Makedonije i Grčke za rješenje njihovog spora.

-Nema razloga da Makedonija za oko 18 mjeseci ne postane punopravna 30. članica NATO saveza, nakon provedbe tog sporazuma. Ovaj sporazum otvorit će vrata i za put Makedonije ka Europskoj uniji. Vjerujem da će pregovori biti otvoreni već u lipnju 2019. godine - rekao je i dodao da očekuje tada otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom.

Govoreći o odnosima Srbije i Kosova, napomenuo je da SAD snažno podržava proces koji EU vodi u rješenju tog pitanja.

- Želimo vidjeti postizanje sporazuma između Beograda i Prištine o potpunoj normalizaciji odnosa, što bi otvorilo vrata za put ka EU i Srbiji i Kosovu.To bi doprinijelo sigurnosnoj situaciji. Takvim sporazumom promovirali bi se stabilnost i mir u cijelom regiji - mišljenja je Palmer.

Ipak, kada je riječ o kosovskom nametanju stopostotnih carina za proizvode iz Srbije i BiH, Palmer je pozvao na ukidanje takve odluke kosovskih vlasti jer, kako je istaknuo, SAD smatra da to predstavlja prepreku u nastavku dijaloga.

Potvrdio je da će SAD podržavati BiH u reformi obrane te u nastojanjima jačanja odnosa s NATO-om.

- Srbija nije protiv NATO-a, nego ima produktivne odnose s tim vojno-političkim savezom. Taj odnos je trenutno i bolji i jači od odnosa BiH i NATO-a s obzirom na činjenicu da je pred BiH još mnogo posla prije nego što razina suradnje s NATO-om bude na razini koji ima Srbija - ocijenio je.

Osvrnuo se na usvajanje Rezolucije o Srbiji u Europskom parlamentu kojom se traži od Srbije da prizna genocid u Srebrenici.

- Činjenice o genocidu u tom gradu nesporne su i priznate od svih relevantnih međunarodnih tijela. Stoga je nužno da se Srbija suoči s prošlošću kako bi išla dalje, ali i zbog poštovanja prema žrtvama tog stravičnog zločina - istaknuo je.

Kada je u pitanju ruski utjecaj u jugoistočnoj Europi, smatra da Rusija nije ta koja treba određivati bilo kojoj zemlji kako će sudjelovati u radu euroatlantskih institucija.

-Namjera Rusije da potkopa težnje određenih zemalja je destabilizirajuća i to nanosi štetu regionalnom miru i stabilnosti. SAD ne nameće zemljama što trebaju činiti, ali naša vizija Balkana mnogo je kompaktnija onome što su te zemlje izabrale za sebe. Ambicije zemalja za članstvo u EU i NATO-u je moćan pokretač promjene - pojasnio je Palmer dodajući da se odnos SAD prema zemljama zapadnog Balkana neće se mijenjati.

 

M.J.