Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su na području Viteza, Zenice i Sarajeva uhitili osam osoba zbog sumnje da su počinili kazneno djelo ”ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“ i “ratni zločin protiv civilnog stanovništva“.

U okviru ove akcije koja se provodi po naredbama Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine izvršeni su pretresi stambenih i ostalih prostorija, kao i pomoćnih objekata i pokretnih stvari koje su u vlasništvu ili ih koriste osumnjičeni, uz privremeno oduzimanje predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku, priopćeno je iz SIPA-e.

Uhićene osobe sumnjiče se da su kao pripadnici Armije BiH navedena kaznena djela počinili tijekom ratnih događanja  na teritoriji općine Vitez dana 22. prosinca 1993. godine. Tada je ubijen znatan broj vojnika HVO i hrvatskih civila a čitavo selo je spaljeno.

Nakon kriminalističke obrade navedene osobe će biti predane u dalju nadležnost Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

“Zahvaljujemo se Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, ministarstvima unutarnjih poslova Srednjebosanskog kantona, Zeničko-dobojskog kantona i Kantona Sarajevo na pruženoj pomoći u realizaciji ove akcije”, priopćili su iz SIPA-e.

 

M.M.