U Mostaru je večeras održana prosvjedna šetnja povodom izbora Željka Komšića bošnjačkim glasovima  za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Više tisuća Hrvata okupilo se ispred zgrade Građevinskog fakulteta u Mostaru odakle su u koloni  mirno i dostojanstveno mostarskim ulicama došli do mostarskog Ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH, čije je gašenje Komšić najavio.

Na prosvjedu su večeras bili Hrvati iz svih dijelova BiH, od Posavine, preko Žepča, Usore i Središnje Bosne pa sve do Neuma, Čapljine, Tomislavgrada i Livna.

Među tisućama Hrvata koji su večeras prosvjednom šetnjom iskazali prosvjed i nezadovoljstvo nametanjem tuđe izborne volje hrvatskom narodu u BiH bili su i načelnici hrvatskih općina, predsjednici Općinskih vijeća, kao i hrvatski dužnosnici na entitetskoj i državnoj razini, te predstavnici kulturnih, športskih, obrazovnih i drugih hrvatskih institucija u BiH.

U koloni je bilo nekoliko tisuća Hrvata. Na čelu kolone nosili su transparent s natpisom "RIP Democracy BiH".

Također, mirno i dostojanstveno su čekali u redu da upaljene svijeće donesu do Ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH čime su poslali nedvojbenu poruku kako su, nametanjem člana Predsjedništva Hrvatima u BiH, bošnjačke političke elite sahranile i demokratsku volju hrvatskog biračkog tijela u BiH.

Inače, sam skup prošao je mirno, dostojanstveno, bez incidenata i bilo kakvih neprimjerenih poruka ili političkih govora.

Prosvjednom šetnjom poslana je jasna poruka kako Željko Komšić, nije i ne može biti hrvatski član Predsjedništva BiH, niti će, bez obzira na pritiske i očite pokušaje majorizacije, pristati na suspendiranje ustavnih odredbi, ignoriranje odluka Ustavnog suda i eliminaciju iz političkog života BiH.

 Na prosvjedu nije bio Dragan Čovića, a Željko Komšić se o prosvjedu za sada nije oglasio.

 

M.J.