Prema preliminarnim rezultatima koje je jutros objavilo Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine, za Parlamentarnu skupštini BiH obrađeno je 86,09 posto biračkih mjesta. Prema ovim rezultatima SNSD i HDZ su skoro sigurni u budućoj parlamentarnoj većini. Međutim, nije sasvim jasno koja će stranka zastupati bošnjačke interese u budućem sazivu Vijeća ministara.

Od bošnjačkih stranaka, najbolji rezultat, za sada, ima SDA koja je osvojila 25,79 posto glasova. Međutim, zbroj glasova koje su osvojile ostale bošnjačke stranke znatno nadmašuje rezultat koji je ostvarila stranka Bakira Izetbegovića. Od hrvatskih stranaka, kako trenutno stvari stoje, jedino će koalicija predvođena HDZ-om BiH imati predstavnike u Parlamentarnoj skupštini BiH. Od srpskih stranaka najbolje stoji Dodikov SNSD sa osvojenih 39,28 posto; slijedi SDS-lista (SDS-NDP-NS-SRS) sa 25,06 posto i PDP - Mladen Ivanić koji je osvojio je 12,85 posto glasova.

U Federaciji BiH, na osnovu obrađenih 83,33 posto biračkih mjesta, najviše glasova osvojila je Stranka demokratske akcije - 25,79 posto; slijedi Koalicija HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP DR AS BiH, HDU BiH sa 14,81 posto; SDP BiH je osvojio 14,30 posto glasova; dok je DF-GS, Željko Komšić: BiH pobjeđuje! osvojio 9,46 posto.

U parlamentarnu Skupštinu BiH, prema ovim rezultatima, ulaze i SBB-Fahrudin Radončić sa osvojenih 6,63 posto glasova, Naša stranka 4,46 posto; Nezavisni blok 4,28 posto glasova; Pokret demokratske akcije PDA sa 4,18 posto. A-SDA za evropsku Bosnu i Hercegovinu – zajedno, prema dosad prebrojanim glasovima, osvojila je 3,31 posto glasova.

S područja Republike Srpske, na osnovu obrađenih 90,13 posto biračkih mjesta i dalje je s najviše glasova SNSD sa osvojenih 39,28 posto; slijedi SDS-lista (SDS-NDP-NS-SRS) sa 25,06 posto.

PDP - Mladen Ivanić osvojio je 12,85 posto; DNS-Demokratski narodni savez 10,43 posto; Socijalistička partija 4,69 posto; SDA- Stranka demokratske akcije 3,67 posto. Sve ostale političke stranke i koalicije su trenutno ispod izbornog praga od tri posto.

SNSD i HDZ sigurni

Površno analizirajući ove rezultate, čini se da su SNSD Milorada Dodika i HDZ BiH sigurni sudionici buduće parlamentarne većine. Međutim, nejasno je koja će bošnjačka opcija, zajedno sa strankama koji uživaju većinsku potporu hrvatskog i srpskog naroda, formirati buduće Vijeće ministara - proerdoganova SDA ili spektar proeuropskih bošnjačkih stranaka.

-Ako se bude primjenjivalo načelo "legitimnog predstavljanja" onda će to biti SDA. Međutim, pošto se SDA uporno bori protiv tog načela i provodi proerdoganovsku politiku, ne treba nikog iznenaditi ukoliko to bude jedan spektar proeuropskih bošnjačkih stranaka predvođenih SDP-om, DF-om, SBB-om. Nejasno je jedino kako će u DF-u reagirati na ovu mogućnost jer je njihov istaknuti član Željko Komšić, zahvaljujući izbornom imženjeringu SDA, zasjeo u fotelju hrvatskog člana Predsjedništva BiH. No, strpimo se ipak do konačnih rezultata i formiranja Doma naroda u većem entitetu - smatraju naši izvori iz Sarajeva.

 

M.J.