Zastupnik HDZ-a BiH u državnom Parlamentu, Predrag Kožul, najavio je kako će hrvatska politika morati odgovoriti na poteze bošnjačkih elita kakav je izbor Željka Komšića u Predsjedništvo BiH.

-Što se tiče Hrvata u BiH, miješaju nam se osjećaji. HDZ BiH i HNS BiH su u gotovo svim hrvatskim sredinama ostvarili rezultat koji je i nas same iznenadio u pozitivnom smislu. To je jedna potpora koja je veća nego prije četiri godine. No ovo je i jedna vrst pirove pobjede, jer ono na što smo upozoravali se i dogodilo - istaknuo je Kožul u izjavi za mostarski portal Dnevnik.ba.

Izbor Željka Komšića bošnjačkim glasovima okarakterizirao je kao „bahatu politika koja čini štetu BiH“, te najavi kako će se na ovo "morati reagirati".

-Mi smo sinoć prihvatili izborne rezultate, vidjeli smo što se radi i kazali sami sebi da ćemo sačekati kompletne rezultate pa da proanaliziramo ove izbore i odlučimo kakve ćemo poteze vući u periodu pred nama. Na ovo će se morati reagirati - najavio je Kožul.

Osvrnuo se i na činjenicu da je stožer SDA, prije Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP), priopćio da je Željko Komšić izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH ali i nedavnu poruku poglavara Islamske zajednice u BiH.

-Pa pogledajte samo promjenu u retorici dužnosnika SDA – prije nekoliko dana su govorili kako Hrvatima ne treba birati političke predstavnike, a sinoć smo imali sasvim drugu priču. Oni dakle nisu mijenjali stav nego samo retoriku. Ovo je bio jedan plan smišljen na razini ukupne bošnjačke politike i to nam je jasno. U vremenu pred nama na to ćemo morati odgovoriti - zaključio je Kožul.

Podsjetimo, duhovni lider bosanskohercegovačkih muslimana, Husein ef. Kavazović, upozorio je neposredno prije izbora kako "ne smatra dobrim da pripadnici jednog naroda biraju zastupnike iz drugog naroda gdje god je ravnopravnost u zastupljenosti naroda u institucijama vlasti Ustavom određena i zajamčena".

Međutim, Kavazović to nije učinio preko bošnjačkih medija, nego Večernjeg lista, što su več tada mnogi shvatili kao taktički potez plasiran hrvatskom a ne bošnjačkom narodu.

 

M.J.