Željko Komšić po treći je put bošnjačkim glasovima izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Nešto nakon 23 sata, predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, potvrdio je da su Bošnjaci, i ovom prigodom, izabrali dvojicu članova Predsjedništva BiH.

-Žalosti me što su Bošnjaci izabrali dva člana Predsjedništva BiH. Ne možete Hrvatima birati legitimnog predstavnike ni u Dom naroda ni u Predsjedništvo. To je put nazadovanja BiH. To je i poruka međunarodnoj zajednici - rekao je čelnik HDZ-a BiH i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Zahvalio je hrvatskom glasačkom tijelu i rekao da je odaziv na izbore bio iznad svih očekivanja, baš kao i potpora koju je HDZ dobio na ovim izborima. 

- Planirali smo 140.000 glasova, ali mislim da će taj broj biti premašen za barem 10 posto. Ako znamo koliko je naše glasačko tijelo moja je obveza zahvaliti svima koji su prepoznali naš projekt. Hrvatski narod je poslao jasnu poruku svima, da jest konstitutivan narod, da razmišlja proeuropski... Žalosti me što naši prijatelji Bošnjaci nisu to shvatili - istaknuo je Čović i dodao kako će ”znati odgovoriti na korektan i mudar način, razmišljajući o zaštiti hrvatskog naroda na svakom dijelu BiH”.

Upozorio je da je ovo put nazadovanja za BiH.

- Ne možete Hrvatima birati legitimne predstavnike. To je put nazadovanja za BiH, to nije europski put. Vjerujem da  će u bošnjačkom narodu biti dovoljno onih koji će shvatiti da ovo što su večeras uradili nije dobro - istaknuo je Čović, te dodao kako koalicija na čijem je čelu ima većinu u pet županijskih skupština.

Prema neslužbenim rezultatima, za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH izabran je Šefk Džaferović (SDA) a za srpskog člana kolektivnog šefa države izabran je Milorad Dodik (SNSD).

 

M.J.